Fudbal

Sašo Ilijoski

23. 01. 2021. 07:00 0

TEMA DIREKTNO: Nestrpljivost, roditelji i menadžeri vode tinejdž zvezde stranputicom

Denis Stojković i Nikola Čolić nisu dobro prihvatili odluku trenera Partizana da ne odu na pripreme u Tursku, a Andrija Radulović neće u Grafičar jer smatra da treba iz Zvezde da ode na pozajmicu u neki superligaški klub. Ove dve priče u roku od nekoliko dana i izjave trenera Partizana i Crvene zvezde koje su stručno objasnili odluke, samo su nam otvorile temu o "nepravilnom razvoju mladih, talentovanih igrača uslovljenu jakim uticajima sa strane".

Denis Stojković je šest meseci trenirao u Partizanu pre nego što je letos potpisao ugovor, talentovan jeste, ali sama činjenica da je u Italiji menjao ekipe na šest meseci dovoljno ukazuju da nešto kod njega ne štima. Ni on, a ni Nikola Čolić nisu dobro prihvatili odluku trenera Aleksandra Stanojevića da ne idu na pripreme u Tursku već da odu na pozajmice.

- Loše su prihvatili odluku. Svi oni misle, zajedno s menadžerima koji su okupirali srpski fudbal, da mogu odmah da igraju. To kod mene ne može, ne sad... Nikad! Ako ne odu na pozajmicu, opet neće dobiti šansu. Jović je poslednju utakmicu ušao i namestio gol, Čolić je imao dve-tri šanse, nije ih iskoristio, ali verujem u njega. Ta njihova žurba da odu u Mančester i Liverpul... Znate kako prolaze igrači koji brzo odu? Brzo i padnu. Najgora stvar je na silu gurati mladog igrača. Možda će samo neko trenutno da se naplati - rekao je Stanojević pre nekoliko dana i objasnio da on i Partizan računaju na obojicu, ali da im je potreban "mali abdejt" kako bi se vratili u Humsku i bili standardni.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković je Andriju Radulovića prebacio direktno iz omladinaca u prvim tim, ali posle šestomesečnog seniorskog staža odlučio je da ga pošalje u Grafičar, kako bi u filijali kluba i prvoligaškoj konkurenciji imao minutažu i uhvatio zamajac da naredne sezone ozbiljnije konkuriše za prvi tim.

- Što se tiče Radulovića, stav kluba je jasan što se tiče igrača koji dolaze iz Omladinske škole u prvi tim. On je fenomenalan fudbaler kom trebaju utakmice, a to će imati u Grafičaru i verujem da će tamo dosta napredovati - objasnio je trener Zvezde Dejan Stanković.

Ali, Radulović, verovatno po savetima menadžera i roditelja smatra da treba da igra u Superligi, a ne u Grafičaru koji je sjajna odskočna daska bio Veljku Nikoliću, Željku Gavriću, Nikoli Krstoviću, sada Odadi.

I nisu samo pomenuta trojica mladih igrača odabrali svoj put, pod uticajem roditelja, menadžera, prijatelja a ne onaj koji su im namerili treneri i klubovi. U čemu je problem - klubovima, trenerima, roditeljima, menadžerima, okruženju - pitali smo Branka Sosu Babića, jednog od razvojnih naših trenera koji je forsirao tinejdžere i u OFK Beogradu i u Vojvodini i na put izvodio Slobodana Rajkovića, Branislava Ivanovića, Duška Tošića, Sergeja Milinkovića Savića, Mijata Gaćinovića, Nemanju Radoju.

- Pravilan razvoj igrača zahteva i prave odluke, pre svih kluba i trenera. Prvo morate da procenite kvalitet, zatim ako zasluži radom da mu date priliku da se iskaže na terenu i ono najvažnije da vidite da li psihološki može da izdrži pritisak igranja u seniorskom fudbalu. Ako sve to čekirate kao dobro i odlučite da forsirate mladog igrača onda nema povratka, morate da ga istrpite i da radite na njemu - kaže Babić za Direktno.rs.

Savetnik u Voždovcu ističe da je situacija u Zvezdi i Partizanu drugačiji i da je propratio poslednja dešavanja sa trojicom pomenutih igrača.

- Specifična je situacija u velikim klubovima, tu se traži rezultat, nema sentimentalnosti, treneri i igrači su pod pritiskom. Stanojević i Stanković najbolje znaju gde njihovi igrači treba da odu na pozajmicu. Primera radi, Jirgen Klop u Liverpulu odlučuje gde će igrač na pozajmicu. Kad je veliki klub u pitanju, uloga trenera i sportskog direktora u donošenju tih vrsta odluka oko pozajmica su ključne. Jer, oni moraju da vode računa u koju sredinu ide mladi igrač, kod kog trenera, kakve će uslove imati. Ja govorim samo o zdravoj priči, a ne ekstremnim slučajevima gde na obe strane nisu čista posla.

Mladi igrači su u tim prelomnim situacijama pre svega nestrpljivi i pod lošim uticajem.

- Nestrpljivost, loši savetnici, uticaj porodice, menadžera koji bi što pre da ih prodaju jer im je bolja cena što su mlađi, su često osnovni razlozi što igrači ostanu zbunjeni, zavedeni i nepravilno usmeravani. Lako ih ti spoljni faktori ubede da su igrači za Mančester i Real a oni još ne mogu da igraju ni Prvu ligu Srbije koja bi trebalo da bude po svemu razvojna liga a u praksi nije. Generalno, ako klub želi pravilno da razvija mladog fudbalera mora da vodi računa o najsitnijim detaljima, a svaka greška vraća mladog igrača dva koraka unazad. Klub mora da ih pedagoški usmeri isto koliko i fudbalski, da im bude grudobran od spoljnih faktora i da se izbori sa roditeljima i menadžerima koji su u tim kriznim momentima taj faktor nestabilnosti i konfuzije - smatra Babić, koga je Voždovac angažovao pre nekoliko meseci baš iz razloga da pomogne u stručnom radu ali i u formiranju mladih igrača.

Fudbal u Srbiji je odavno izašao iz okvira normalnih sistema, samo poneki klubovi uspeli su da funkcionišu normalno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati