Fudbal

[ Izvor: Nova 24TV ]

15. 01. 2021. 17:03 1

Slovenci se pitaju: Zašto Čeferin čuva Kokezu?

"Zašto Aleksandar Čeferin pokriva leđa uticajnih članova UEFA Slaviše Kokeze i Davora Šukera? Obojica se suočavaju sa ozbiljnim optužbama za kriminalizaciju srpskog i hrvatskog fudbala", piše slovenački portal Nova 24TV.

Ovaj slovenački list, koji je u više navrata pisao o Aleksandru Čeferinu, ističe da predsednika UEFA ovakva pisanja ljute, što je pokazao i u intervjuu za ostale slovenačke listove.

A kako je portal nova24tv.si pisao o Čeferinu i vezi sa Davorom Šukerom i Slavišom Kokezom?

- Predstavljamo vam bliske saveznike predsednika UEFA Aleksandra Čeferina. To su predsednik FS Hrvatske Davor Šuker i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza. I hrvatska i srpska javnost primile su ozbiljne optužbe da su njih dvojica povezana sa hrvatskim i srpskim podzemljem. Obojica imaju istaknute funkcije u UEFA. Norveški "Josimar" otkrio je, između ostalog, da su Rusi postavili Čeferina kao kandidata za predsednika UEFA. Sva najnovija otkrića pomalo ljute Aleksandra Čeferina, što se može videti i u serijskim intervjuima za centralne slovenačke medije. "Ovo nije duboka zemlja, već duboki džepovi", rekao je je Čeferin Onaplusu, ne pominjući da su slovenački poreski obveznici izvdojili više od milion evra novca poreskih obveznika ua "duboke džepove" advokatske kancelarije Čeferin - piše portal Nova 24TV.

Slovenački portal je objasnio i kako je Čeferin uspeo da zasedne na čelo UEFA:

- U jednom od članaka već smo opisali kako je Čeferin uspeo da osviji UEFA. Uspeh Aleksandra Čeferina smatra se jedinom od najvećih međunaordnih uspeha Slovenije. Glavni mediji i većina slovenačkih građana prihvatili su njegov uspeh sa odobravanjem. Međutim, nije zaslužio sopstveni uspeh, jer je za pobedu moralo biti upotrebljeno mnogo političke artimetike. Vodeći kada slovenačkog Saveza pobrinuo se da Čeferina podrže uglavnom predsednici fudbalskih saveza bivše zajedničke države. Pre nekog vremena, Božidar Novak, stručnjak za međunarodne odnose, napisao je na Tviteru da su presudnu ulogu imale političke veze Viktora Orbana, premijera Mađarske. Takođe, veliki uticaj na uspeh imao je i ruski gigant Gasprom - piše slovenački medij, koji navodi da se snažna veza Čeferina sa Rusima videla tokom izbora 2016. godine u Norveškoj.

- Pet dana nakon što su mu četiri nordijske zemlje izrazile podršku, Čeferin je otišao u Moskvu, gde se sastao sa predsednikom FS Rusije Vitalijem Mutkom i šefovima fudbalskih saveza Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kipra i Crne Gore. Makedonija, Rumunija i Srbija su mu poput nordijskih zemalja obećale podršku.

"Tajkun Kokeza ima direktnu vezu sa Čeferinom"

Slovenački medij navodi da je prvi čovek FSS Slaviša Kokeza u direktnoj vezi sa Čeferinom.

- Rukovodstvo FS Slovenije za vreme mandata Čeferina neće ostati upamćeno zlatnim slovima. Jer, ostaće upamćen po neracionalnom trošenju, a na nacionalni trenažni centar Brdo uloženo je najmanje pet miliona evra. Takođe, Čeferin je imao još jednu tamnu mrlju kada su čelnici UEFA odobrili kredit od četiri miliona evra kako bi odobrili udeo u Sportskog lutriji. Ovo je rekao tadašnji član Odbora za finansije Hansen - navodi Nova 24TV i naglašava:

- Stoga se ne treba čuditi što su najbliži Čeferinovi saveznici na Balkanu Davor Šuker i Slaviša Kokeza, predsednici fudbalskih saveza Hrvatske i Slovenije. Davor Šuker je izabran za člana Izvršnog odbora UEFA 2015. godine, a Kokeza, koji je izabran za jednog od potpredsednika ovog tela, takođe je dobro unovčio poznanstvo sa Čeferinom. Pored Kokeze, jedan od najbližih Čeferinovih saradnika je i direktor UEFA asocijacije nacionalnih federacija i druga najjača osoba na funkciji, Zoran Laković. On je u intervjuu za Espreso, rekao da je Kokeza bio jedan od retkih zvaničnika u regionu sa direktnim kontaktom sa predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom.

Slovenački list ističe i da je krajem prošle godine Nemanja Vidić podigao prašinu u Srbiji, jer je jasno izrazio nezadovoljstvo radom Slaviše Kokeze:

- U U našem fudbalu sposobni su oni koji uspeju da manipulišu sistemom i zakonom. Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promeni, neće biti napretka. Veoma me zanima ko će biti sledeći stručnjak koji će se javiti da brani ovaj sistem - naveo je Vidić.

Uspon Kokeze

Portal Nova 24TV se na kraju posebno osvrnuo i kako je Slaviša Kokeza napredovao od 2012. godine, kada je na vlast došla Srpska napredna stranka.

- Nažalost, Slaviša Kokeza je više puta bio pod lupom srpske javnosti. Poznati srpski novinar Milojko Pantić razotrkio je Čeferinovog prijatelja u članku "Kako nam je Kokeza ukrao fudbal u Srbiji". Kokeza je jedan od "poslovnih pobednika" u vladavini Aleksandra Vučića. 2012. godine je osnovao "Prontier". Bavio se informacionom tehnologijom. Prošle godine je kompaniju prodao za 52 miliona evra. Vrednost kompanije je u 2012. godini bila samo 150 hiljada evra. "Prontier" je bio uspešan pre svega zato što je imao većinu ugovora sa državnim institucijama i institutima - navode Slovenci i dodaju:

- Usledila je kupovina kompanije za promet nekretnika "Eurosalon" za 190 hiljada evra. Ulaganje u "Eurosalon" mu se uisplatilo, jer je jednom prodatom zdrradom zaradio 16 miliona evra. Kokeza je najviše finansijski profitirao sa kompanijom "Vin Vin". Vrednost kompanije iznosila ne samo pet miliona evra, ali je zbog transakcija sa državnom vrednost kompanije porasla na 150 miliona evra i za takav izbos je predata kompaniji "Tehnomanija". Upravo ove činjenice otkrivaju da je Slaviša Kokeza samo još jedan od modernih balkanskih tajkuna. Srpski mediji su takođe nagovestili blisku vezu Kokeze i zemunskog klana - zaključio je ovaj slovenački medij.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati