Fudbal

Milan Zarić

14. 01. 2021. 13:35 6

"Vidić uvek može biti Kokeza, ali Kokeza NIKADA ne može biti Vidić!"

Vidić uvek može biti Kokeza, ali obrnuto - nikada! Svako ko je u fudbalu vidi da je njegov intervju dokaz nemoći, pucanj u prazno i vapaj prema predsedniku države da ga zaštiti. A samopojavljivanje predsednika u Zaječaru je pametnom dosta da shvati. Naš najveći problem je što su se izgubili sportski radnici, velika imena, sada su tu kumovi, prijatelji, portiri. Kada se predsednik Saveza bude kretao bez obezbeđenja, kao što je to slučaj u Evropi, onda ćemo znati da smo na dobrom putu - rekao je u intervjuu za Direktno.rs Boban Dmitrović, bivši reprezentativac Jugoslavije i SCG.

Boban Dmitrović, koji je dres reprezentacije nosio u 13 navrata, od 2001. do 2003. godine u eri selektora Dejana Savićevića i Ilije Petkovića, u više navrata je javno isticao nezadovoljstvo (ne)radom Fudbalskog saveza Srbije i njegovog predsednika Slaviše Kokeze.

To je još jednom potvrdio u intervjuu za Direktno.rs, gde je sumirao prethodnu tmurnu godinu našeg fudbala, govorio o svim anomalijama u FSS, Slaviši Kokezi, ali i o njegovom sukobu sa Nemanjom Vidićem, kome je odgovorio rečnikom nedostojnim funkcije na kojoj se nalazi.

Iza nas je još jedna godina tuge i razočaranja, ponovo su nas neprijatno iznenadili reprezentativci, budući da ni posle dve decenije nećemo videti Evropsko prvenstvo? Kakva je ovo bila godina za naš fudbal iz Vašeg ugla?

- Kao prvo, hteo bih da kažem da sam od 2008. godine aktivan učesnik na Izborima za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, bio sam predsednik Raškog okruga, predsednik trenerske organizacije istog, član Skupštine FSS, tako da mogu da komentarišem trenutnu situaciju i pričam iz ugla sportskog radnika, da ne ispadne da i ja uklizavam i da se traže drugi kvaliteti, kao kod Vidića (smeh). Što se tiče reprezentativnog fudbala, doživeli smo krah, sve karte smo bacili na tu famoznu utakmicu protiv Škotske. Gledajući iz mog ugla, može da se izgubi, ali da smo videli kod celog tima da se bore do smrti, ne bi im niko zamerio. Podbacili su vodeći igrači, nije bilo igre, to je ono što zabrinjava. Klupski fudbal, naša liga je u senci igre Crvene zvezde u Evropi, koja pokriva sve što kod nas ne funkcioniše, na šta svakodnevno ukazujemo - istakao je Dmitrović za naš portal.

Problemi u FSS su evidentni, ali je za sada ceh platio samo selektor Ljubiša Tumbaković. Zašto nema reakcije čelnih ljudi?

- A ko će drugi da plati glavom? Kad kod nas Stručni odbor ne postoji, sportski sektor je tu samo na papiru... Pa, niste valjda očekivali da će još neko hijerarhijski da podnese ostavku?! Tumbaković je ostvaren trener, sa puno trofeja, ali ono što mi bode oči je sastav njegovog stručnog štaba. Pogledajte ko su Ivici Osimu bili pomoćnici, pa će vam biti jasnije. U okruženju koje mu je nametnuto mogao se očekivati samo prolaz na sreću.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo se bliže, a mi još nemamo selektora. Ko bi po Vašem mišljenju bio najbolje rešenje?

- Vidite da se svakog dana licitira, jer neće niko da radi u takvoj klimi i sistemu. O selektoru treba da odluči Stručni odbor sastavljen od iskusnih trenerskih vukova, a ne Pantelić, koji je početnik. Možda on ima dobre namere, ali nema iskustva u radu, podleći će razmišljanjima i sufliranju drugih ljudi. Kada je reč o narednom selektoru, to treba da bude neko ko ima autoritet znanja i autoritet ličnosti. Po mom mišljenju, to je Piksi. Dugo je radio u inostranstvu, legenda je... Ne bežimo ni od Veljka Paunovića ili onih koji imaju svoj stav, možda čak i Lalatović. Ako svi dobijaju šansu, zašto ne i on. U svakom slučaju, bolje je platiti odštetu tim Kinezima ili Englezima, nego što vodimo jagnjeću brigadu na reprezentativne utakmice i pravimo Skupštinu tri dana na Kopaoniku, vratiće se to brzo ako imamo sistem.

Više puta ste javno kritikovali rad čelnika Fudbalskog saveza Srbije i predsednika Slaviše Kokeze?

- Nije problem Kokeza, mi smo problem... Znate kako, da nema pod kontrolom Skupštinu Saveza, promenjen i prilagođen Statut samom sebi, ponašao bi se drugačije. Ako uporedite Statut pre i sada, ako uporedite članove ranije i sada, videćete da su se izgubili sportski radnici, poznata imena. Tu su kumovi, prijatelji, portiri... Bode vam oči da su predstavnici Istočnog regiona dvojica Kalajdžić i Đilas iz Brodarca i Marko Pantelić, koji mislim da nema veze sa Istočnim regionom. Predsednik Trenerske komisije je isto iz Brodarca - Kuljić. Savo Milošević je predstavnik Vojvodine. A da ne pričam ko su predstavnici pojedinih klubova, čija uverenja koriste nepoznate osobe... Sastav Izvršnog odbora bez Zvezde, Partizana, Vojvodine, sa dva imena iz reda sudija?! Odmah vidite u kom pravcu ide ceo sistem. Ovako, možemo samo da kritikujemo, kukamo, jer i kad dođe Skupština, sve prođe bez trzavica. Znate kako kažu, da bi brak opstao, treba ga provetravati (svađama). Nema diskusije, nema sukoba mišljenja... Možda treba ići na ideju da krenu litije za spas fudbala, osim ako predsednik države ne uzme stvar u svoje ruke.

Protiv anomalija u našem fudbalu se pobunio Nemanja Vidić, koji je jasno naglasio kakvi sve problemi vladaju i da je Kokeza zalutao u fudbal. Da li je Vidić upravo rešenje za spas fudbala?

- Vidić je nezavistan i kaže ono što misli i vidi cela Srbija. Rekao je suštinu, kritički se osvrnuo na probleme, a znate, nas kritika boli. Evidentno je da probleme guramo pod tepih, nagomilavaju se, jer ponavljam, tako je sistem skrojen da ne možete ništa. Sam Vidić kao jedinka ne može ništa promeniti, treba stvoriti okruženje oko njega, jer Savez mora da funkcioniše kao tim na terenu. Iskreno, Vidića bih voleo da vidim u našem Savezu, ako ne kao predsednika, onda kao desnu ruku predsednika, ali sa potpunom slobodom u radu. Siguran sam da ideja ima, ali mora se postaviti sistem odgovornosti i samostalnosti. Ako neko kaže da nema iskustva, a ja pitam, je l' ga imaju Krstajić, Pantelić, Žigić?!

Vidića su podržali Koroman, Poledica, Lazović, Mrđa... Zašto ostali ćute?

- Momci koji su se oglasili su moji drugovi, cimeri, sa kojima sam ginuo na terenu, znam da su ispravni i da žele fudbalu ono što zaslužuje, bez ličnog interesa, što je bitno. Mnogi se plaše... Ja često kažem, vratile su se devedesete. Kad odete na pojedine utakmice, pola lože su neki mrštavci. Kad se ovde predsednik Saveza bude šetao bez telohranitelja, vozio u tramvaju kao predsednici nekih drugih zemalja, onda znajte da smo na dobrom putu. Mnogi znaju kakav je sistem postavljen, kako sve funkcioniše i odustaju, kažu, brate, pa on jedino može sam sebe da smeni, gubimo vreme, energiju, ispadamo smešni. A ima onih sujetnih, ljubomornih, ali mislim da sa pravim programom, sa idejama za budućnost treba pokrenuti fudbalsku masu, skupiti pozitivnu energiju, istomišljenike i ne predavati se.

Kako ste Vi doživeli odgovor Slaviše Kokeze Nemanji Vidiću, kome je rekao da je "ćutao pet godina i svima solio pamet"?

- Šta da kažem, izostao je diplomatski odgovor, u maniru predsednika, verovatno izazvan kritikama Vidića... Rekao bih u svom maniru, Vidić uvek može biti Kokeza, ali obrnuto - nikada! Svako ko je u fudbalu vidi da je njegov intervju dokaz nemoći, pucanj u prazno i vapaj prema predsedniku države da ga zaštiti. A samopojavljivanje predsednika u Zaječaru, pametnom je dosta da shvati.

Prethodna godina je bila turbulentna, obeležio ju je koronavirus: Kakva je ona bila za Vas na ličnom planu i šta očekujete od 2021?

- Teška godina je iza nas... Proveo sam tri prelepe godine u Nišu, u manjim prekidima, naučio dosta toga, sad se okrećem novim izazovima, nadam se da će ih uskoro biti. Kako sam čovek fudbala, želim da ova godina donese fudbalskoj Srbiji mnogo više radosti, uspeha, želja mi je da svi zajedno napravimo sistem koji će dati rezultate. I za kraj jedna izreka "da bi se zlo širilo, samo treba ništa da ne preduzimamo" - zaključio je u intervjuu za Direktno.rs Boban Dmitrović, naš bivši fudbalski reprezentativac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati