Fudbal

S. I.

27. 11. 2020. 09:38 2

Stanković u stilu Murinja, Zvezda nije lepa, ali ruši sve

Crvena zvezda je pobedila u Gentu, a Dejan Stanković je položio još jedan značajan ispit u karijeri jer je do trijumfa u Belgiji od 2:0 došao inteligentnom postavkom i na način kao da je učenik Žozea Murinja, svog nekadašnjeg trenera u Interu.

Ne mora da bude lepo, nije moglo da bude lepo, Zvezda je bila bez petorice ozbiljnih igrača koji svako na svom mestu pravi razliku (Katai, Rodić, Kanga, Sanogo, Gobeljić), ali je položila evropski ispit zrelosti u Belgiji. Dejan Stanković je sa stručnim štabom odradio sjajan posao, to tvrdi i Ivan Vukomanović, trener koji odlično poznaje belgijski fudbal.

- Stanković je iznenadio kolegu iz Genta postavkom igre, sa jakim i kompaktnim blokom. Jako je dobro suzio prostor između linija i poništio najveću snagu Genta koji pokušava kratkim pasovima kroz sredinu da napravi razliku. Sa druge strane, prvi gol u 50. sekundi je odsekao noge igračima Genta, pa su morali da menjaju koncepciju od starta. Taktički jako zrelo pripremljena i odigrana utakmica od strane Zvezde koja je svih 90 minuta dobro defanzivno igrala, bila disciplinovana u bloku. Nekad nije potreban posed lopte da bi se pobedilo, Zvezda je uzela tri velika boda i približila se proleću u Ligi Evrope - hvalio je Vukomanović.

-"Kad znaš čime raspolažeš i šta ti nedostaje, onda odigraj najbolje što može sa onim šta imaš", definisao je jednom prilikom filozofiju Žoze Murinjo kad su ga pitali kako to da njegov tim ima 35 odsto posed lopte a pobeđuje iz jedne kontre. Stanković je znao šta mu nedostaje, znao je i šta ima. A, dobro je procenio da je prekid ono svetlo oružje što boj dobija.

Imao je i sreće, ali ona prati hrabre, odvažne, trener crveno-belih i njegovi izabranici to svakako jesu bili. Aleksa Vukanović je doživeo u Crvenoj zvezdi da igra mnoge uloge a ovu Milana Rodića u postavci sa trojicom štopera odradio je premijerno - odlično. I čini se da je jedini snagom, brzinom i odgovornošću to mogao da uradi.

- Čestitam Aleksi Vukanoviću na sjajno odrađenom poslu na novoj poziciji. Verovao sam u njega, kao i njegovi saigrači, a on je odigrao sjajnu utakmicu, što je pokazala i izmena u ekipi Genta na početku drugog poluvremena - hvalio je Stanković svog ofanzivca koji je kod Dejana počeo na krilu, zatim igrao kao klasičan napadač, a sada odradio posao "levog bočnog".

Dubok naklon prema Vukanoviću iskazao je i Vukomanović govoreći da je "blago kad u timu imaš inteligentnog igrača koji u datom momentu može da odigra bez greške i poziciju koju ne igra". Kapa dole i za Nemanju Milunovića. Pokazao je da je kralj u niskoj zoni, da stiže sve, dominantan u vazduhu i da može da bude i presudan. Njegoš Petrović je postigao sjajan gol, odradio prljav posao, kao i ostatak tima. Bez izuzetka, svi su iskrvarili da odbrane stečeno.

Hofenhajm je odigrao za sebe i Zvezdu, pobedom je obezbedio plasman u nokaut fazu. U Beogradu će braniti 2:0 iz Nemačke jer ako crveno-beli pobede tri razlike mogli bi uz pobedu u Češkoj da obezbede i prvo mesto u grupi pa i 500.000 evra više.

- Možda će Hofenhajm doći u šarenom sastavu u Beograd jer imaju 12 od 12 bodova, pošto posle Beograda igraju u Leverkuzenu. Zvezda će teško izgubiti drugi mesto, boriće se ovde protiv Hofenhajma da nastavi niz pobeda, ali i slušati šta se dešava u Gentu gde gostuje Liberec. Mislim da će Belgijanci odigrati isto u šarenom sastavu, zato Zvezda treba da bude obazriva narednog četvrtka i da obezbedi sebi rezultat koji je vodi u nokaut fazu - smatra Vukomanović.

Zvezda je htela nokaut fazu, stigla je 99 odsto do cilja, uradiće sigurno sve da se revanšira Hofenhajmu u Beogradu i potvrdi da je uz njih najbolji tim u grupi. Za sada je Zvezda zaradila 1,71 miliona evra od tri vezane pobede u grupi, još 500.000 evra sleduje ako bude druga, milion evra je premija za prvo mesto. Valja se podruditi.

Na kraju opet o Dejanu Stankoviću. Pronašao je ponovo svoj put, gradi sebe kao trener kroz utakmice i ima taj italijanski stajl da se ne libi da napadne iz svih oružja ali i da se pritaji i iz "katenaća" vreba. Devet od 12 bodova, na pragu je nokaut faze. Zasluženo, ali Dejan ne spušta gard:

- Dočekujemo Hofenhajm u sledećoj utakmici na našem terenu. Sve je moguće, dokle god postoji šansa da budemo prvi, moramo da verujemo u nju. Ne smemo da spuštamo gard - još ništa nije završeno. Upravo je zato fudbal interesantan, jer je čudna igra. Sa ovakvim pristupom, željom, voljom i organizacijom, imamo pravo da se nadamo svemu.

Brani šampion Srbije čast našeg fudbala za svaku pohvalu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati