Fudbal

Direktno.rs

25. 11. 2020. 19:44 0

"ON JE ZA MENE BOG" Maradona umro na isti dan kad i njegov prijatelj Kastro

Fudbalska legenda, Dijego Armando Maradona, umro je na isti dan kao i njegov veliki prijatelj, kubanski revolucionar i lider, Fidel Kastro.

- Ovo je užasan dan za mene. Javljeno mi je da je preminuo onaj koji je bio najveći, bez ikakve sumnje. Fidel Kastro je umro. Izuzetno sam tužan, jer je za mene bio kao drugi otac - prokomentarisao je Maradona Kastrovu smrt, pustivši suzu.

Njihovo prijateljstvo datira od 1986. godine, kada je legendarni fudbaler prvi put posetio Kubu. Maradona je bio pobornik kubanske revolucije pedesetih godina koju su provodili Fidel Kastro i Ernesto Če Gevara. Prilikom prvog susreta sa Kastrom darovao mu je dres sa debija u Njuels Old Bojsima i desetku Argentine sa potpisom.
Četrnaest godina kasnije Maradona se po drugi put sreće sa čovekom za koga je izjavio “da je za njega Bog”. Ovog puta njegova poseta ostrvu u Karipskom moru bila je zbog lečenja od droge, a Argentinac je tada rekao da najviše veruje kubanskim doktorima.

Do ponovnog susreta nije puno prošlo, samo što je Fidel ovog puta bio u ulozi gosta, u poznatoj televizijskoj emisiji koju je vodio Maradona 2005. godine. Dijego je u uvodoj rečenici kazao “Nedostajao mi je najveći, ali sada je u studiju”. Međusobno poštovanje između ova dva čoveka još jednom je potvrđeno 2013. godine kada su njihov susret mediji nazvali “plodonosnom razmenom mišljenja dvojice starih prijatelja".
Maradona nikada nije skrivao da je komunista i levičar. Bio je žestoki kritičar imperijalističke politike SAD, što ga je čak koštalo i vize koje su američke vlasti odbile da mu izdaju 2016. godine. Koliko je obožavao Kastra i Čea, svedoče i tetovaže na bicepsu desne ruke (Če Gevara) i listu leve noge (Kastro).

Njegov veliki prijatelj bio je i pokojni venecuelanski lider Hugo Čaves, koji je uživao veliko Maradonino poštovanje.
- Čast mi je biti uz njega, jer se bori za svoje ideale, narod, svoju zemlju. Sa njim sam do smrti - rekao je Maradona o Čavesu u predsedničkoj palati u Karakasu.

Maradona je kao dete iz sirotinjske i radničke porodice podržavao levičarski pokret širom Latinske i Srednje Amerike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati