Fudbal

[ Izvor: Mozzartsport ]

30. 03. 2020. 15:22 1

Šta će biti s fudbalom kad sve ovo prođe?

Malo kome je u Španiji u ovim užasnim vremenima ljudskog pomora do priče o fudbalu i sportu uopšte, ali kolege iz madridskog Asa uspele su da dođu do nekoliko ekonomskih stručnjaka, poznatih advokata i menadžera, kako bi napravili malu debatu na temu - šta će biti sa fudbalom kad sve ovo prođe? Odnosno, kako će kriza izazvana koronavirusom uticati na fudbalsku ekonomiju?

Umesto debate svi učesnici "u raspravi" složili su se da fudbal čekaju korenite promene i najavljuju zbogom letima velikog trošenja, abnormalnih transfera i ugovora za najveće zvezde. U najkraćem, svi stručnjaci slažu se da najmanje dve-tri godine niko neće kupovati igrače za 200.000.000 evra (kao što je to radio PSŽ sa Nejmarom i Mbapeom), niti će klubovi biti u mogućnosti da mesečno izdvajaju pet, šest ili sedam miliona evra mesečno za zvezde poput Lea Mesija i Kristijana Ronalda.

Kao zaključak nameće se teza da će biti formirana grupica od pet-šest najmoćnijih klubova sveta s kojima niko neće moći da se nosi. Ne navodeći konkretno imena sagovornici su dali smernice - biće to timovi iza kojih stoje najmoćniji sponzori (daćemo sebi slobodu da pretpostavimo - PSŽ i Siti), odnosno oni što najzdravije posluju (recimo Bajern). 

- Možda više ništa neće biti kao ranije - kazao je profesor ekonomije Hoze Marija Gaj. - Tržište će oslabiti i to će uticati na poslovanje klubova. Neće fudbal kao biznis biti ugrožen, vratiće se sve na svoje mesto jednog dana, međutim biće teško zamislivo da narednih godina vidimo velike potpise. 

Predsednik španskog društva za ekonomiju u sportu Karles Muriljo nadovezao se: 

- Ne vidim da će biti izvodivo plaćati igrače kao do sada. Osim onih nekoliko klubova koji iza sebe imaju ljude sa mnogo rezervi. Uslediće devalvacija cena fudbalera. I to će biti pravi  trenutak za uvođenje prelaznog rešenja koja bi podrazumevalo ograničenje u visinama transfera i plata. Nešto u NBA stilu. Isprva to će biti šok, ali deluje kako jedino rešenje...

Nekadašnji fudbalski agent Hoze Antonio Martin Peton govorio je o tezi da će se pet, šest najmoćnijih klubova izdvojiti. Zanimljivo da u tu grupu nije stavio, recimo, Barselonu...

- Da, ova kriza će iznedriti nekoliko ekipa sa kojima niko neće moći da se takmiči. Ono što bi moglo da bude dobro s ograničenjima jeste što ćete njih naterati da troše u rangu svih ostalih. Tako bi se zadržao kakav-takav balans. Oni će svakako biti superiorniji od ostalih, ali ta razlika u kvalitetu izazvana viškom novca neće biti toliko nepristojna. Barselona je jedan od velikana koji ima ozbiljan rizik likvidnosti.   

Još jedan od poznatih španskih menadžera Manuel Garsija Kilon ne slaže se da treba uvoditi bilo kakve restrikcije...

- Kriza će smanjiti ulaganja, samim tim i prihode. Ali ograničavanje ugovora nema zakonsko pokriće. Svako svojim novcem može da upravlja onako kako misli da je najbolje. Uz manje pčrihoda - biće manje transfera. FIFA bi sve to trebalo da reguliše, ali da pre nego što uvede bilo kakve mere sve to uskladi s propisima Evropske unije o ekonomskoj slobodi. Ograničenja bi mogla da pogoduju velikim. Njima najviše. Mogli bi da za manje novca odvode najbolje igrače manjim klubovima. A onda bi im ostalo više novca da daju velike plate...

Izvesno je jedno - biće narednih nedelja još puno ovakvih debata, jer ne nazire se da će lopta ponovo da se zakotrlja u skorije vreme...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati