Fudbal

[ Izvor: Mocart sport ]

22. 04. 2024. 12:31 0

Projekcija žreba za LŠ: Zvezdi se "smeši" treći šešir...

Pobedom u 173. večitom derbiju, na startu plej-ofa, Crvena zvezda je praktično obezbedila novu titulu šampiona Srbije, sedmu u nizu. Da bi i matematički osigurala prvo mesto, četa Vladana Milojevića u poslednjih šest kola treba da osvoji još devet bodova. U takav rasplet malo ko sumnja, čak ni rivali iz crno-velog tabora, pa polako dolazi onaj period godine kada počinjemo da bacamo pogled ka tabelama UEFA, klupskim i nacionalnim koeficijentima koji određuju pozicije na žrebu.

Za razliku od tekuće sezone, u kojoj je srpski šampion imao direktnu prohodnost u grupnu fazu elitnog takmičenja, na leto će ipak morati u kvalifikacije, odnosno u plej-of. To je gotovo izvesno, jer da bi se nešto po tom pitanju promenilo - i Zvezda prošla bez doigravanja među 36 - Šahtjor iz Donjecka ne bi smeo da osvoji titulu u Ukrajini (što je zaista malo verovatno), niti da Dinamo postane prvak Hrvatske, Olimpijakos Grčke...

Gledaćemo, dakle, realnu sliku, piše Mocart sport. Zvezda ide u plej-of i tamo je povlašćena na žrebu. To je očekivan, maltene siguran razvoj događaja. A onda, ukoliko uspe da u dvomeču prođe, čeka je žreb za prvo, reformisano izdanje Lige šampiona, sa povećanim brojem klubova i utakmica.

S koeficijentom 40,000, srpski šampion trebalo bi, prema sadašnjoj podeli karata, da ima mesto u trećem šeširu. Ponavljamo, prema sadašnjoj situaciji na tabelama šampionata širom Evrope. Ova projekcija rađena na osnovu toga.

Da li može da dođe do promena? O da, i te kako. Koliko je to realno? Zavisi od mnogo faktora, tako da je nezahvalno prognozirati. Primera radi, Zvezdi odgovara da Brest bude jedan od predstavnika francuske Lige 1 u Ligi šampiona, zatim da Anderleht postane šampion Belgije, da se Aston Vila pre Totenhema nađe u TOP 4 u Engleskoj, da Sparta iz Praga ostane ispred Slavije u Češkoj...

I da ne nabrajamo dalje. Scenarija je mnogo, ali da postoje šanse da crveno-beli budu u trećem šeširu - postoje. I one nisu male.

Da se ne zaboravi da Srbija i u narednoj sezoni ima dva tima koji mogu do Lige šampiona. Ukoliko bi Partizan kao viceprvak prošao težak put kroz "nešampionsku rutu" i preko tri kola došao do ligaškog dela, sa koefijentom 25.500 sigurno bi bio u četvrtom šeširu...

Podsetimo, od predstojeće sezone garantovano mesto u prvom šeširu ima samo prvak Evrope. Svi ostali ređaju se po klupskom koeficijentu, što će reći da će taj prvi šešir zaista biti najjači. U njemu više neće biti mesta za šampione Belgije, Holandije ili ranije Rusije. Ove sezone se, primera radi, ni prvak Italije Napoli ne bi našao u prvom šeširu, da je primenjivan novi sistem, jer mu to koeficijent 81.000 ne bi obezbedio.

Podsetimo i to, u novoj Ligi šampiona, klubovi će dobiti po dva rivala iz svakog šešira. Sa jednim se igra kod kuće, sa drugim u gostima. Prema trenutnom stanju, Crvenu zvezdu, ako prođe prepreku u plej-ofu za Ligu šampiona, očekuju najmanje četiri super-rivala, ali i mogućnost da iz trećeg i četvrtog šešira izvuče ekipe sa kojima bi mogla da se nosi.

Za licitacije, "želje i pozdrave", te pravljenje potencijalnih najlakših i najtežih grupa, čini se, još je rano. Ovo pred vama samo je okvirno kako bi mogli da izgledaju šeširi na žrebu 29. avgusta.

Još treba podvući da da u ligaškom delu ne mogu da se sastanu ekipe iz istih zemalja. Takođe, jedan tim može da igra najviše sa dve ekipe iz iste lige.

Ponovićemo još jednom: direktan plasman u osminu finala u novoj Ligi šampiona obezbediće osam najboljih, dok će ekipe od devetog do 24. mesta igrati međurundu, dvomeč posle kog će se osam boljih pridružiti ovima u osmini finala.

Više nema selidbe u Ligu Evrope.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati