Politika

Direktno.rs

10. 10. 2024. 10:55 0

Pokret za PREOKRET: Vlast ima veliku odgovornost zbog lošeg stanja mentalnog zdravlja nacije

"Pokret za PREOKRET povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja podseća na važnost brige o mentalnom zdravlju, posebno u uslovima sve većih izazova i narastajućeg nasilja koje je prisutno u svim oblicima. Sve veći broj građana se suočava sa sve većim egzistencijalnim problemima što se vidno odražava na njihov kvalitet života i sveukupno psihofizičko stanje, koje je protkano nesigurnošću i strahom", navode iz Pokreta za PREOKRET, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Stanje u oblasti mentalnog zdravlja je zabrinjavajuće, a simptomi anksioznosti i depresije su široko rasprostranjeni. Vlada Srbije ima veliku odgovornost za mentalno stanje nacije jer ima mehanizme da se neki uzroci uklone ili spreče. Ovo je još jedna godina u kojoj Svetski dan mentalnog zdravlja Srbija dočekuje bez strategije i plana za prevenciju, edukaciju i slične mehanizme kojima bi se omogućilo rešavanje nagomilanih problema.

Sistem podrške koji trenutno postoji u Srbiji ne može adekvatno da odgovori na sve veću potrebu građana za stručnom podrškom u oblasti mentalnog zdravlja. Podsećamo, PzP još jednom skreće pažnju na probleme zavisnosti koje kocka i kladjenje izaziva. Zavisnost od kocke obično prate i druge socijalne krize, a posledice se često odražavaju na celu porodicu. Procene su da oko 800.000 ljudi direktno ili indirektno trpi posledice od ove zavisnosti. Apelujemo na Vladu da hitno preduzme sve aktivnosti i mere kako bi odredila dugoročnu strategiju u ovoj oblasti, pre svega kako bi pružanje psihološke pomoći učinila dostupnim i pristupačnim svima onima kojima je potrebna.

Prema istraživanjima, svaki treći stanovnik Srbije ima psihičke smetnje, a postojeći kapaciteti i resursi za adekvatnu brigu i savetovanje su nedovoljni. Mentalno zdravlje je pravo a ne privilegija i briga o njemu ne sme predstavljati luksuz, niti zavisiti od materijalno-ekonomskih mogućnosti pojedinca. Važno je što pre opredeliti sredstva za otvaranje besplatnih psiholoških savetovališta i zapošljavanje što većeg broja psihologa i drugih stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja koji bi intenzivno radili na programu prevencije, psihoedukaciji i pružanju podrške i pomoći osobama sa psihološkim poteškoćama. Pokret za PREOKRET kao prioritet ističe uvođenje edukacije o mentalnoj higijeni u školski program u cilju učenja dece i mladih o emocionalnoj pismenosti, promovisanju zdravih stilova života i razvijanja sistema vrednosti u pravcu empatije, razumevanja, solidarnosti i humanosti", zaključuju iz Pokreta za PREOKRET.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati