Politika

Direktno.rs

28. 09. 2024. 09:55 0

"Litijum i Kosovo su dve najznačajnije teme"

Potpredsednik Novog DSS-a i narodni poslanik Dejan Šulkić istakao je da su litijum i Kosovo i Metohija dve najznačajnije teme u Srbiji u već dugom nizu godina i da su vlasti morale da "pokažu odgovornost i same iniciraju sednicu Narodne Skupštine povodom njih".

On je ocenio da su prethodne vladajuće garniture podnosile redovno izveštaje i predlagale deklaracije o Kosovu i Metohiji u parlamentu i dodao da je Novi DSS zahvalan ostatku opozicije na prihvatanju inicijative za raspravu o toj temu pred najvišim zakonodavnim domom.

- Najvažnije je da Narodna Skupština nema samo kontrolnu ulogu nego da državi da dodatnu snagu u pregovorima o Kosovu i Metohiji. Situacija je danas takva da naša Vlada ne vodi politiku nego tihuje. Politiku sve više vodi predsednik Aleksandar Vučić - napomenuo je Šulkić.

Upitan o proglašenju okupacije Kosova i Metohije, visoki funkcioner Novog DSS-a je naglasio da se taj predlog ne nalazi u onome što je opozicija podnela parlamentu, ali je dodao da bi se to moglo naći kao jedno od ponuđenih rešenja u platformi o kojoj će se diskutovati. - Ovim zakonom se predviđa da se o našoj južnoj pokrajini diskutuje jednom u tri meseca, a po potrebi i više. Doneće se odluke koje obavezuju državne organe kako da rade - pojasnio je on.
Šulkić je istakao da je Novi DSS i ranije predlagao zasedanje povodom teme Kosova i Metohije. - Tražili smo sednicu skupštine odmah po prihvatanju francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma. Tada je predsednik parlamenta bio Vladimir Orlić i on nam je obećao da će zakazati sednicu za mesec dana. Od tada do danas nije bilo ničega - rekao je Šulkić.

On je naglasio da je kompletna srpska opozicija još 10. septembra predala zahtev o Zakonu o zabrani iskopavanja litijuma, a da je sednica parlamenta tokom koje se i dalje raspravlja o rebalansu budžeta za 2024. godinu "zakazana iz taktičkih razloga odugovlačenja".

- U ovom sazivu Narodna Skupština radi ukupno 20 dana, ako u to uključimo i proces konstituisanja - rekao je Šulkić i dodao da su poslanici Novog DSS-a imali slična iskustva i u ranijem periodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati