Politika

Direktno.rs

10. 09. 2024. 19:49 11

"Kurti ne bira sredstva da etnički očisti KiM od Srba"

Dozvoljavamo tiho prepuštanje Kosova i Metohije u albanske ruke, a nismo uspeli da obezbedimo ni garanciju za bezbednost građana koji tamo žive, rekao je danas za televiziju Nova bratanac ubijenog Olivera Ivanovića i narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Aleksandar Ivanović.

On naglašava da građani Kosova i Metohije dugi niz godina žive u potpuno nepodnošljivim uslovima, dok se Aljbin Kurti, kao predstavnik albanske strane, svojski trudi da svakoga dana uradi sve što je u njegovoj moći da ta teritorija postane etnički čista, da se Srbi primoraju da je napuste i da se uklone svi simbole Republike Srbije i dodaje da on u toj taktici ne bira sredstva, čemu u prilog govori i mučko hapšenje srpskih mladića.

- Ovo što danas gledamo na KiM je dobrim delom posledica naših poteza. Kurti se zalaže za stvaranje velike Albanije i nezavisnu državu koju će joj pripojiti. U svojim strukturama policije imao je skoro 500 naoružanih srpskih policajaca nakon Briselskog sporazuma koji su bili u komunikacijskim vezama, primali platu i dnevno se bavili pitanjem bezbednosti ljudi koji žive na tom prostoru. Oni danas nisu u policiji i nisu dobili otakz od Kurtija, već je Srpska lista insistirala da svi oni pred kamerama vrate oružje i napuste institucije - dodao je on.

Prema njegovim rečima, Kurtijev izričit zahtev u svim pregovorima i razgovorima je da se demilitarizuju sve grupe Srba koje se konstantno javljaju na svim barikadama i pružaju otpor, a neretko koriste i oružje i da se teritorija od njih očisti.

- Kurti nije znao imenom i prezimenom ko su ti ljudi, već samo da postoji takva formacija. Od incidenta u Banjskoj mi više nemamo te ljude na KiM. Neko sa naše strane je pažljivo selektujući, okupio grupu momaka i napravio se incident koji ima tragične posledice, gubitak četiri života. Niko od njih, uključujući njihove članove porodica, nije na teritoriji KiM niti će ikada ciše moći da kroče tamo - kazao je on.

Ivanović naglašava da se na KiM skidaju srpski grbovi i zastave, kao i da su uklonjeni natpisi sa benzinskih pumpi i tabla Komercijalne banke koja je vršila platni promet sa Srbijom, ukinuti su dinar i pošta, a uvodi se lanac albanskih marketa i pokreće inicijativa otvaranja mosta u Severnoj Mitrovici.

- Sve ovo je posledica vrlo neodgovorne politike koja se vodila poslednjih 12 godina. Posebno je poražavajuće što se Srbija animira, u medijskom smislu, pravljenjem palačinki u kasarni, pa nacionalne dileme svodimo na to dali su palačinke sa džemom od šljiva ili kajsija.

Već 12 godina imamo politiku u kojoj ne znamo šta su crvene linije Srbije, a vode je oni koji za to nisu ovlašćeni i neretko se dešava da iz albanskih ili medija međunarodne zajednice saznajemo šta su bili predmeti razgovora iza zatvorenih vrata. Tako smo pre neki dan saznali od Miroslava Lajčaka da je Ana Brnabić povukla pismo u kome se postavljaju crvene linije Srbije - istakao je on.

Kada je u pitanju litijum i današnja konferencija opozicije, on kaže da se na temi KiM vidi kako će vlast pokušati da sprovede pitanje litijuma i dodaje da vlast obmanjuje građane medijski da na KiM godinama vodimo rezultatom od pet nula.

- Ana Brnabić je jasno i glasno rekla da je na projekat Rio Tinto stavljena tačka. Samo su kupili vreme pred izbore, obmanuli građane i nakon izbora počeli da nastupaju kao najagresivniji lobisti privatne kompanije sa užasnom reputacijom u svetu. Opozicija hoće posebnu sednicu i da se izglasa zakon kojim će se obezbediti garancija da se litijum neće kopati. Ovo nije pitanje vlasti i opozicije, već opstanka građana i budućeg života u ovoj zemlji. Ne smeju da zakopaju nijedan ašov i to im nećemo ni dozvoliti - zaključio je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati