Politika

Direktno.rs

24. 05. 2024. 11:35 7

"Vučićev nastup u UN je uznemiravanje javnosti i skretanje pažnje"

Potpredsednik Srbija centra prof. dr Duško Lopandić izjavio je da je reakcija vlasti u Ujedinjenim nacijama povodom rasprave i usvajanja Rezolucije o genocidu "građenje mostova prema prošlosti i vraćanje u devedesete".

- To je uznemiravanje javnosti i skretanje pažnje sa bitnih tema kao što je odnos prištinskog režima prema srpskom stanovništvu na KiM, ili to da je bankrotirao grad, otimačina javne površine u korist Beograda na vodi... Reakcija vlasti je trebalo da bude umirujuća prema javnosti i da ograničava efekte rezolucije - rekao je Lopandić u "Novom danu" na N1.

Prema njegovim rečima, presude su donešene prema konkretnim osobama, a ne prema srpskom narodu.

- U toj rezoluciji se najviše pronalaze neki predstavnici vlasti koji su povezani sa politikom devedesetih i identifikuju se sa tekstom rezolucije. Srbija se godinama borila pred Međunarodnim sudom pravde i izborila se da ne bude osuđena za kršenje Konvencije o genocidu. Vlast se sad namešta da se uključimo u to pitanje - rekao je Lopandić i podsetio na Deklaraciju Narodne skupštine koja je uputila izvinjenje i osudila zločine u Srebrenici.

On se osvrnuo i na glasanje ukazavši na "još jedan problem srpske diplomatije".

- Ako pogledamo evropske zemlje, samo je Mađarska bila protiv, nijedan sused nije više blizak našim stavovima. Možemo se tešiti time što su zemlje Okeanije ili Afrike suzdržane iz nekih svojih razloga, ali problem su odnosi u Evropi i regionu.

Lopandić je prokomentarisao i izjavu Ane Brnabić da se "borba nastavlja".

- Za šta se bore? Da se rehabilituje Ratko Mladić ili imamo više murala po Beogradu? Ovo je politika žongliranja od danas do sutra. Za tri dana ova rezolucija više neće biti u fokusu, već neka druga tema. Postoje teme koje su vitalne kao što je iseljavanje Srba sa KiM prema kojoj se ne ulaže energije koliko je uloženo u Njujorku.

Govoreći o mogućnosti ratne odštete Lopandić je rekao da je ponovo u pitanju zloupotreba od strane vlasti.

- Međunarodni sud pravde je odbacio zahteve BiH u vezi sa odštetom i genocidom. Ne vidim nikakve elemente da bi ta presuda mogla da se dovede u pitanje.

Lopandić se osvrnuo i na najave Milorada Dodika o otcepljenju Republike Srpske od Federacije Bosne i Hercegovine rekavši da to nisu naivne stvari.

- Mislim da nema međunarodnih uslova da dođe do razdvajanja. To je neka vrsta političkog performansa za domaću javnost. Ne vidim kako se on prepoznao u ovoj rezoluciji - zaključio je Lopandić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati