Politika

[ Izvor: Mediji ]

14. 04. 2024. 13:18 17

"Srbija kupovinom francuskih borbenih aviona pravi zaokret od Rusije"

Beograd planira nabavku desetak francuskih borbenih aviona "rafal" vrednu tri milijarde evra, pokazujući dugoročnu posvećenost Zapadu nakon decenija oslanjanja na ruske avione, prenosi Fajnenšel times. Očekuje se da će Srbija potpisati najveći ugovor o oružju u svojoj modernoj istoriji sa Francuskom, što je znak kako ruski rat u Ukrajini podstiče jednog od najbližih saveznika Moskve da "diverzifikuje" kupovinu oružja.

Od ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "frustrirao" evropske zvaničnike odbijanjem da se pridruži zapadnim sankcijama protiv režima Vladimira Putina, držeći Srbiju otvorenom za ruske poslove - istovremeno zadržavajući svoju kandidaturu za pridruživanje EU, piše FT.

Ali kako se pritisak iz Evrope i SAD povećavao, Vučić je počeo da dozvoljava isporuke municije srpske proizvodnje u Ukrajinu i da kupuje zapadno oružje, pored kineskih i ruskih sistema koje trenutno koriste srpske oružane snage.

- Očekuje se da ugovor bude potpisan u naredna dva meseca i u prisustvu predsednika Francuske - rekao je Vučić prošle nedelje u Parizu posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Odlučni smo da kupimo nove avione koji bi značajno poboljšali naše borbene sposobnosti - rekao je Vučić.

Zvaničnik srpske odbrane rekao je za Fajnenšel tajms da je dogovor "ispregovaran više od 90 odsto", ali da dve strane i dalje moraju da se dogovore o finansijskim uslovima.

- Rat u Ukrajini je za nas ubrzao diversifikaciju - rekao je zvaničnik.

- Oslonili smo se na tehnologiju sovjetskog tipa i imamo neke duge repove, potrebu da održavamo tu opremu - rekao je zvaničnik za FT.

Kako je kazao, zbog geopolitičkih okolnosti sada nije ni izvodljivo, čak i ako želite, kupiti od Rusije.

Makronovo obraćanje Vučiću i podrška Srbiji deo njegove strategije

List podseća da je Makron poslednjih meseci koristio sve oštriju retoriku o riziku za evropsku bezbednost ako Rusija ne bude poražena u Ukrajini. Takođe se sve više fokusirao na zemlje koje su nekada bile u sferi uticaja Rusije, kao što je Moldavija.

Njegovo obraćanje Vučiću i podrška ulasku Srbije u EU deo su te strategije, a dvojica lidera su razgovarala i o ulozi te bivše jugoslovenske zemlje u evropskoj proizvodnji municije, navodi Fajnenšel tajms.

- Naši ekonomski odnosi su dobili pravi podsticaj i možemo dalje - rekao je Makron nakon posete Vučića Parizu. Kako je kazao Makron, razgovori o odbrambenim ugovorima i energetskim projektima "znak su političkog poverenja i želje za proširenjem naših odnosa".

Međutim, kakp prenosi Fajnenšel tajms, čak i dok je hvalio Vučića, Makron je takođe signalizirao da želi da Srbija preduzme dalje korake ka zapadu, uključujući i priznavanje državnosti Kosova.

- Za Srbiju je važno da nastavi da konkretizuje svoje evropske izbore, kao što je usklađivanje naših odluka o spoljnoj politici - rekao je Makron, a prenosi ovaj list.

Srpski zvaničnik o promeni tona

- Pariz ranije nije bio posebno zainteresovan za ovaj deo Evrope. Ali to se promenilo - rekao je srpski zvaničnik za FT.

"Rafal" je, kako kaže, "važna prekretnica, ali ne i cela priča", dodajući da je Srbija takođe kupila francuske radarske i raketne sisteme i naručila Erbas transportne avione.

Srbija, čiji se sovjetski MiG-ovi 29 približavaju kraju svog životnog veka u narednoj deceniji, želi da obezbedi neprekidnu snagu vazduhoplovstva, piše Fajnenšel tajms.

Pored desetak aviona "rafal" ugovor će uključivati pomoćne sisteme, obuku i održavanje.

- Veoma je važno da u kompletu sa avionima idu i rakete vazduh-vazduh, koje će obezbediti kontrolu vazdušnog prostora - rekao je za FT penzionisani general vazduhoplovstva Sreto Malinović. Srbiji su takođe bili potrebni avionski radari i prateća oprema za napadno-navigaciju da bi bili deo dogovora, rekao je on.

Dok je Srbija negodovala na NATO nakon što je vojna alijansa predvođena SAD bombardovala Beograd 1999. godine, sada je imala "dugačku listu stvari koje želimo da kupimo od SAD", rekao je srpski zvaničnik.

Puna ruska invazija na Ukrajinu dovela je do toga da evropske zemlje povećaju troškove odbrane i pomogla je Francuskoj da postane drugi najveći izvoznik oružja posle Sjedinjenih Država prošle godine.

S obzirom na obnovljenu popularnost "rafala", njen proizvođač "Daso" suočava se sa izazovom da proizvodi avion većom brzinom s obzirom na postojeće zaostatke.

Izvršni direktor "Dasoa" Erik Trapier odbio je da komentariše ugovor o narudžbi sa Srbijom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati