Politika

[ Izvor: Mediji ]

30. 03. 2024. 17:26 6

Miloš Vučević - čovek od poverenja Aleksandra Vučića

Od gradonačelnika Novog Sada do mandatara nove Vlade Srbije - ovo je politički uspon Miloša Vučevića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je mandat za sastav nove Vlade Srbije poverio ministru odbrane i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću.

Vučevića neko pamti kao gradonačelnika Novog Sada, a neko kao ministra odbrane, ali zapravo njegova politička karijera počinje mnogo ranije.

Informacija o Vučeviću iz pre-SNS perioda nema mnogo. Javnosti tek postaje vidljiv nakon što pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine i kada postaje predsednik Gradskog odbora SNS 2011. godine. Evo ko je zapravo Miloš Vučević:

Rođen 1974. u Novom Sadu. U zvaničnoj biografiji navodi da je Osnovnu školu "Vasa Stajić" završio u rodnom gradu, a Gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine. Ističe da se do 2012. bavio advokaturom u porodičnoj advokatskoj kancelariji, navodi se na sajtu Istinormer.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022. godine, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Član Srpske napredne stranke od 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora SNS izabran 2011. Potpredsednik SNS postao je 2016, a potom je na tu funkciju izabran i u novembru 2021. Na sednici Skupštine Srpske napredne stranke održanoj 27. maja 2023, na predlog Aleksandra Vučića, izabran je za novog predsednika stranke.

- Politika stranke se neće menjati, ostajemo motor razvoja naše zemlje - rekao je Vučević nakon izbora.

Čovek od poverenja

Još dok je bio gradonačelnik Novog Sada u javnosti je stekao imidž osobe u koju Aleksandar Vučić ima poverenja. Protiv Vučića je dva puta podnosio krivičnu prijavu, oba puta u slučajevima kada se predsednik države dovodio u vezu sa kriminalnim aferama, prenosi portal 021.

- Ako kao utakmicu posmatrate dolazak na vlast Srpske napredne strane, najvažniji predsednikov potez u "prvom poluvremenu" bi bio sprovođenje teških ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije i spašavanje Srbije od bankrota. To je bio rizičan potez, i trebalo je biti maher pa iz te pozicije zabiti gol. Zato je predsednik Vučić poput Mesija. I kreator igre, i vođa, i golgeter - rekao je Vučević 2020. godine.

Pažnju javnosti je skrenuo na sebe i prilikom izbora za savete mesne zajednice u Novom Sadu, kada se vodila žestoka kampanja vladajuće stranke protiv samostalno organizovanih građana. Tada je Vučić otkrio da ga je Vučević zvao i upitao ga da li da se ponište izbori u pojedinim mesnim zajednicama u kojima kandidati SNS-a nisu dobili većinu.

Više godina se pričalo o tome da je za njega spremna fotelja u Nemanjinoj 11, ali je ministar u Vladi Srbije postao nakon izbora održanih 2022. godine, kada je i ukazano na to da bi mogao uskoro da postane i premijer.

Kao ministar u vladi Srbije zarađuje 124.650 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je posedovanje dva stana, četvorosobnog i dvosobnog, te jedne garaže. Ovu imovinu stekao je kupovinom. Njegovom imovinom bavio se KRIK, koji je otkrio više nekretnina koji su se vodili na ime njegovog (sada pokojnog) oca, majke i sestre.

Nije imao afere, ali se protiv njega vodio prekršajni postupak

Protiv njega se vodio prekršajni postupak, koji je pokrenula Državna revizorska institucija, zbog toga što je iz gradskog budžeta potrošeno oko 126 miliona dinara više nego što je predviđeno. Vučević je novčano kažnjen, ukazujući da je tokom postupka učinio sve u svojoj moći kako bi sprečio da se prekršaj ne dogodi.

Jedna od novosadskih afera koja je obeležila 2019. godinu jeste krivična prijava koja se odnosi na Miloša Vučevića, njegovog bivšeg savetnika Slobodana Milića Bocaru i njegovu suprugu Biljanu. Anonimnu krivičnu prijavu je na društvenim mrežama objavio Borislav Novaković, nakon čega je krenuo u kampanju, optužujući Vučevića i Bocaru za korupciju.

Vučević je reagovao i u aferi Jovanjica, kada je opozicija optužila Andreja Vučića da je bio u kontaktu sa Predragom Koluvijom, optuženim u slučaju "Jovanjica" zbog gajenja marihuane. Vučević je tada podneo krivičnu prijavu protiv braće Vučić, a koja je potom odbačena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati