Politika

D. Ljutić

29. 01. 2024. 17:53 18

Vučiću Rio Tinto "ispira" izbornu krađu?

Rudna nalazišta litijuma su plen kakav Aleksandar Vučić ne želi da propusti. Nije poznato koliko je "Rio Tinto" investirao u srpske režimske političare. Zapad je u takav pristup mnogo uložio i bilo bi izuzetno teško da se sada odmakne od toga. U zamenu za neokolonijalnu poziciju, naša prividna demokratija će biti žrtvovana onoliko koliko mora i biće aminovana ponovo Vučićeva demokratija.

Visoki zvaničnici režima u Srbiji se ponovo vraćaju u dijalog sa kompanijom Rio Tinto i tema o rudniku litijuma na području blizu Loznice se polako vraća na velika vrata.U međuvremenu, predsednik Srbije izjavio je  da "nije naročito zainteresovan" za to šta će biti preporuka i odluka Evropskog parlamenta u vezi sa ocenom izbora održanih 17. decembra u Srbiji.

Shodno tome, mnogi poznavaoci "političkog razmišljanja" Vučića skloni su stavu da će on, uz pomoć moćnika iz Rio Tinta smiriti tenzije oko očigledne izborne krađe. Sumnjičavi su i prema memorandumu o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum. Ogromne investicije, velike plate i razvoj, tako je Vučić vratio na sto raspravu o kopanju litijuma u Srbiji. 

Region “Jadar” je u agendi zelenog transporta Evropske unije označen kao “zona žrtvovanja” za industriju zelene energije, što praktično znači da Rio Tinto ima njihovu podršku za rudnik litijuma u Srbiji.

Evropska unija jedan je od najvećih svetskih potrošača litijuma, ali ga ne proizvodi, već uvozi, pre svega iz Kine. Zbog toga raste pritisak u Evropi da samostalno razvija sopstvena nalazišta litijuma, kao i da se sirovina za litijumske baterije proizvodi lokalno. U ovom trenutku, u Evropi je u različitim fazama razvoja više od 15 projekata koji se tiču eksploatacije litijuma u preko deset zemalja. Zato bi projekat Jadar mogao da bude od suštinskog značaja za evropsku šemu snabdevanja u pogledu nezavisnosti od Kine.

Ekonomski sajt "Blumberg" objavio je svojevremeno rezultate preliminarnih istraživanja američkog Geološkog instituta, koja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi, čak do 200 miliona tona. U tekstu pod naslovom "U zaboravljenom kutku Evrope možda je zakopano bogatstvo", navodi se da su te rezerve "dovoljno velike da evropskom kontinentu pomognu u utakmici sa Kinom, najvećim proizvođačem litijum- onskih baterija, električnih automobila i telekomunikacione opreme.

U Davosu se većina lidera sastajala sa drugim političarima i razgovarala o interesima sopstvenih zemalja. Vučić je išao da prima naloge Rio Tinta, jer je to pre svega prepoznao kao interes, ali ne sopstvene zemlje. Rudna nalazišta litijuma su plen kakav Vučić ne želi da propusti. Nije poznato koliko je "Rio Tinto" investirao u srpske režimske političare.

Zapad je u takav pristup mnogo uložio i bilo bi izuzetno teško da se sada odmakne od toga. U zamenu za neokolonijalnu poziciju, naša prividna demokratija će biti žrtvovana onoliko koliko mora i biće aminovana ponovo Vučićeva demokratija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati