Politika

Direktno.rs

09. 11. 2023. 10:44 3

Euronews: Basta prvi smenjeni ministar zbog poziva na uvođenje sankcija Rusiji

Usklađivanje spoljne i bezbednosne politike takođe zauzima značajno mesto među zahtevima EU za Srbiju, piše Euronews. Kako ističu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u prošlosti kritikovao blok zbog "pritiska" na njega da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, opisujući to kao "brutalno mešanje u suverenitet njegove zemlje".

Ipak, podseća Euronews, ministar ekonomije Rade Basta smenjen je u julu mesecu nakon što je pozvao Vladu Srbije da sankcioniše Rusiju. Basta je bio prvi smenjeni član Vlade koji je pozivao na uvođenje sankcija Rusiji i evropski put Srbije. Posle te ekspresne smene, Basta je formirao Pokret "Evropski put", koji učestvuje i na predstojećim izborima.

U svom izveštaju, dalje se navodi, izvršna vlast EU takođe kritikuje eskalaciju tenzija između Srbije i Kosova, rekavši da će "tempo pregovora" zavisiti od sposobnosti obe zemlje da normalizuju svoje odnose.

Napori bloka da podrži dijalog između Beograda i Prištine, koji predvodi njegov visoki diplomata Žozep Borel, dosledno nisu davali uspeha. Sukobi su i dalje prisutni, posebno oko planova za osnivanje opština sa srpskom većinom na severu Kosova, gde su tenzije koncentrisane, dodaje Euronews. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati