Politika

D. Ljutić

28. 10. 2023. 10:53 13

ZASLUŽNI GRAĐANIN SRBIJE I Vučić i Tači odlikovali Grenela

U svojim spoljnopolitičkim lutanjima i traganjima za pouzdanim osloncem u čuvanju svog haotičnog apsolutizma, Aleksandar Vučić je ordenske akontacije za ustupke za koje on misli da slede, začinio i rečenicom  o "časti i moralu“. Vučić je, prilikom uručivanja ordena, rekao da je Ričard Grenel istinski prijatelj Srbije. Dakle, po predsedniku Srbije ispada, da kada on odlikuje Grenela, to zapravo Srbi odlikuju Grenela. Te reči će ostati upamćene kao svedočanstvo jednog ružnog vremena i pogrešnih ljudi.

Za poslednjih nekoliko godina, otkako se nalazi na različitim funkcijama izvršne vlasti, sadašnji predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je podelio sigurno više od pedeset kilograma raznog ordenja. Uvek je to , "između redova", objašnjavao činjenicom, da će nosioci značajnog parčeta metala i gajtana, koje im je on udelio, to tek otplaćivati odanim zaslugama. I tog ordenja ima mnogo, baš onako autokratski preterana gomila.U svojim spoljnopolitičkim lutanjima i traganjima za pouzdanim osloncem u čuvanju svog haotičnog apsolutizma, Vučić je ordenske akontacije za ustupke za koje on misli da slede, začinio i rečenicom  o "časti i moralu". Tako je bivšem izaslaniku Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, uručen Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Orden mu je uručio predsednik Srbija Aleksandar Vučić, ocenivši tom prilikom da je uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine "ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije".

Vučić je, prilikom uručivanja ordena, rekao da je Ričard Grenel istinski prijatelj Srbije. Te reči će ostati upamćene kao svedočanstvo jednog ružnog vremena i pogrešnih ljudi.

- Imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose između Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda - istakao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Omiljena uzrečica predsednika, jeste da on neće dozvoliti nikome da Srbiju ponižava, uvek misleći na opoziciju. Populističko laganje i udvaranje narodu je odavno postalo njegov način vođenja države i zavođenja birača. U tu svrhu, Ričard Grenel treba da postane srpski ljubimac od koga se mnogo očekuje. On treba da bude taj koji će konačno razumeti srpske nacionalne interese, ma šta to značilo, stati na našu stranu i vratiti nam Kosovo.

Istog tog "srpskog ljubimca", predsednik tzv. privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, odlikovao je u septembru 2020. Tači je to objavio na svom Fejsbuku navodeći da je to uradio, jer ceni Grenelov doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

- Ono što drugi nisu uradili, Grenel je uradio brzo i dobro. Sporazum iz Bele kuće doneće mir i stabilnost na Kosovo i region - rekao je tada Tači.

Grenel mu se pak, više puta zahvalio, izjavivši da je optužnica protiv bivšeg predsednika Tačija podignuta samo da bi se sprečilo da se sastane sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući, kako bi potpisao "konačni" sporazum sa Srbijom. Tada je i izjavio nešto, što iz razumljivih razloga režimski mediji navodno nisu registrovali.

- Mislim da smo bili na dobrom putu da postignemo dogovor između Kosova i Srbije, dok je Tači bio kosovski predsednik. Takvi sporazumi nikad nisu laki, obe strane moraju biti u stanju da donesu teške odluke i krenu napred. Odluke nisu političke, već su o ekonomiji, i bio sam veoma jasan s ljudima kada sam bio izaslanik predsednika Trampa - poručio  je tada Grenel za "Kosovo online".

Postoje ordeni i medalje, čija je funkcija čisto ljudski neobjašnjiva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati