Politika

Direktno.rs

02. 10. 2023. 16:30 0

Stefanović u Madridu: Evropa bez Srbije i Zapadnog Balkana nije i ne može biti cela

"Evropa bez Srbije i Zapadnog Balkana nije i ne može biti cela", rekao je Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i predsednik Odbora za spoljne poslove u svom govoru na Parlementarnoj Konferenciji EU u Madridu i dodao da je na građanima Srbije da se izbore za svoju slobodu i demokratiju, kao i da obezbede usaglašavanje naše politike sa EU, a da Evropa mora pronaći način da ulazak u EU učini izvesnim za Zapadni Balkan do 2030. godine, kako u poslednje vreme najavljuju briselski zvaničnici.

- Neka niko ne sumnja da će Srbija pronaći svoj put i da će se uskoro, kao i ceo Balkan, vratiti kući u Evropu. U međuvremenu države članice EU ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu i Metohiji i umesto toga treba da insistiraju na vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv kriminala i korupcije i zaustavljanju autokratije, jer nema rešenja za KiM bez demokratizacije regiona i Srbije - istakao je Stefanović i naglasio da "restriktivne mere EU prema Srbiji ne smeju biti uvedene građanima, već je nužno da Evropa realno vidi odgovornost pojedinaca, Kurtija zbog gaženja prava i nasilja protiv Srba na KiM i srpske vlasti zbog ostavljanja Srba na KiM van policije što je dovelo do nasilja i smrti".

- Samo kroz dijalog, zasnovan na potrebi pomirenja naroda, okrenut rešavanju životnih pitanja možemo osigurati održiv i trajan mir uz poštovanje potreba Srba i naš ustavni pogled na status KiM. Svaki drugi pristup ce dovesti do rasta tenzija i nasilja, kao i ugrožavanja stabilnosti čitavog regiona - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati