Politika

D. Ljutić

26. 09. 2023. 18:13 15

Zašto su Vučić i SNS dozvolili da Srbi postanu taoci Kurtija i mafije na severu KiM

Vučić je odavno ucenjen svojom neoradikalnom ideologijom i obećanjima iz prošlosti. Njegova jedina kosovska strategija od dolaska na vlast je red predaje naših interesa, red očaja, red besmislenih pretnji. To što svakom normalnom čoveku izgleda kao potpuni haos, za njega i SNS je "mudra strategija“.

Vlasti Srbije, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, ponovo su iskoristile događaje na KiM za pokretanje još jedne šarade, u kojoj će se tenzije dići do maksimuma, gde se on na kraju pojavljuje kao spasilac, i tako ukrug. Ovoga puta je situacija malo više izmakla kontroli: ima mrtvih i ranjenih. Hoće li Srbi sa severa Kosova i dalje biti taoci loše i besmislene politike Beograda, koja je više puta do sada i vojskom pretila?

Vučićeva politika vrdanja polako gubi smisao, jer više nema manevarskog prostora. Kosovske Srbe, veliki deo njih, sada treba da ubedi da je on njihov Mesija i da njegov opstanak na vlasti garantuje njihov opstanak na Kosovu. Neće mu biti lako, jer je godinama vladao uz pomoć nacionalističkih floskula, ratno huškaških politika svojih saradnika iz SNS- a i lažnog patriotizma.  Ako Vučić sve zna, kako nije znao za dešavanja u selu Banjska. Dok su odjekivali rafali na Kosovu, u Beogradu je među vladajućim političarima vladao muk. Jedino se kratkom i referentno nebuloznom izjavom, samo njemu jasnom, oglasio predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Tabloidi i TV Pink su se uključili u čitavu stvar u dosadašnjem maniru, ali bez instrukcija u kom pravcu treba da guraju priču, bez specijalnih emisija i gostovanja kvazi eksperata. Za njih je mnogo važnija bila vest o isplati 10.000 dinara za decu do 16 godina.

- Imali smo ceo dan sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, odluke ćemo donositi pažljivo, detaljno ih primremiti, i sa tim odlukama izaći pred naš narod u danima pred nama, pozivamo međunarodnu zajednicu da se formira ZSO i da na severu Srbi budu policajci, jer to je jedini načini da Srbi više ne budu proterivani i da više ne bude sukoba - istakao je Vučić na konferenciji za medije.

Na KiM nijedna strana ne povlači poteze koji dugoročno vode stanju održivog mira. Vučić je odavno postao taoc svoje neoradikalne ideologije i obećanja iz prošlosti. Njegova jedina kosovska strategija od dolaska na vlast je red predaje naših interesa, red očaja, red besmislenih pretnji. To što svakom normalnom čoveku izgleda kao potpuni haos, za njega i SNS je "mudra strategija“. Vučić je pokušao da ide na potpuni bojkot sistema kroz poziv ljudima da izađu iz institucija vlasti, sudova i policije. Gostovao je na sebi omiljenim televizijama i ubeđivao građane Srbije da je to odbrana kiM. Ustvari, bio je ubeđen da će napraviti dovoljni ucenjivački potencijal da savlada Kurtija, a onda se suočio sa bolnom "mošom" i otrežnjenjem: ne može već ucenjen čovek da bude i ucenjivač.Svojevremeno, tokom gostovanja na TV Pink, Vučić je nagovestio da će trojica uhapšenih policajaca sa Kosova biti pušteni odlukom suda, a da se on navodno neće mešati u rad pravosuđa. Nadležni sud je doneo odluku da podigne optužnicu, ali da uhapšene pusti da se brane sa slobode. Ovde se ne postavlja pitanje da li će optuženi kosovski policajci nadalje biti dostupni srpskom pravosuđu?! Odluka suda je tu da bi se zaštitio Vučićev rejting, imajući u vidu da je pre toga  on lično pričao da su uhapšeni opasni teroristi, koji su planirali velike akcije i na taj način se kod građana predstavljao kao zaštitnik.Odlukom da se iz institucija Kosova povuku svi Srbi sa severa Kosova, situacija na terenu je vraćena na dan pre potpisivanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine. Od tog dana, godinu od dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji, mnogo toga više nije bilo isto. Nestale su sve one paralelne institucije vlasti Srbije na teritoriji Kosova. Beogradu je sada jasno da je povlačenjem Srba iz policijskih snaga omogućio Kurtiju da promeni bezbednosnu realnost na severu.

SAD su kao vođu kriminalne grupe sa severa Kosova označile biznismena Zvonka Veselinovića, a sankcionisano je još desetak imena povezanih s njim. Kriminalne grupe sa severa Kosova su ojačale i odavno “prešle preko granica”, te je opšte poznata njihova saradnja sa političkim interesnim grupama. Zvanična Srbija, kako bi zadržala kontrolu nad tim delom teritorije, sarađuje sa “ljudima sumnjivih biografija”. Te kriminalne strukture, kako navode naši izvori, imaju moć da u svakom trenutku, zbog zajedničkih poslova, "u ime viših srpskih interesa", ucene režim u Beogradu.Kad bi se prikupili svi dokazi, naročito oni materijalni, dobila bi se osnovana sumnja da je glavni cilj ove vlasti da ljudi zaborave zašto je Kosovo mučna priča i da se potpuno negde zamagli katastrofalna politika srpske države devedesetih, čiji su akteri i sada na vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati