Politika

Direktno.rs

21. 09. 2023. 07:16 21

Plan i program pokreta Evropski put -Basta za predstojeće izbore

Pokret "Evropski put"- Basta izlazi na izbore sa jasnim planom i programom, a to su vladavina prava, velike investicije u domaću privredu, privlačenje stranih investicija, borba protiv korupcije i kriminala, rešenja protiv svih oblika nasilja u društvu, besplatno školovanje i kvalitetno zdravstvo, ubrzanje procesa članstva u EU, izrada nacionalne strategije razvoja i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Predsednik pokreta "Evropski put"-Basta i bivši ministar privrede Rade Basta ističe da će ovaj pokret učestvovati na svim predstojećim izborima jer je građanima potrebna jasna i odgovorna politika, kako na spoljnopolitičkom planu, tako i na unutrašnjem.

Vreme je, ističe Basta, da se prekine sa pogubnom politikom koju imamo u poslednjih 30 godina i da političari, koji nas svojom nazadnom radikalskom i lažnom socijalističkom politikom vraćaju u devedesete, spakuju svoje kofere. Cilj je, dodaje Basta, sređivanje situacije u zemlji po svim ključnim pitanjima i po standardima EU, kao i potpuna spremnost za punopravno članstvo u Evropskoj uniji pre 2030. godine.

- Ključna reč je odgovornost. Vreme je za preuzimanje odgovornosti za budućnost naše zemlje i zato nema više mesta za pogubnu politiku zaduživanja i korupciju u svakom segmentu našeg društva jer nas to udaljava od prosperiteta, uređenih sistema gde se poštuje dostojanstvo svakog građanina. Hitno zaustavljanje inflacije koja je jedna od najvećih u Evropi, izuzetno loš položaj radnika i male plate sa sve većim nasiljem u društvu. Obećavamo velika ulaganja u srpsku privredu, formiranje razvojne banke kao i Fonda isključivo za srpsku privredu. Sadašnja vlast samo sa populističkim potezima nas vuče dublje u ekonomsku provaliju koja može dovesti Republiku Srbiju u dužničko ropstvo i tako osuditi generacije koje dolaze. Ako dobijemo poverenje građana na predstojećim izborima tražićemo revidiranje svih ugovora države sa ruskom stranom i kompanijama u Srbiji i vraćanje u vlasništvo Republike Srbije. Energetska bezbednost Srbije je zbog toga ugrožena i nećemo nikad više dozvoliti da Republika Srbija bude kolateral za ostvarivanje drugih interesa. Nema više izgovora za ćutanje na razaranje i tragediju koje se dešava na tlu Evrope, svetu je potreban mir i zato agresija Rusije na jednu suverenu zemlju ne sme da prođe bez posledica. Srbija treba jasno da se odredi na čijoj je strani - poručuje Basta.

Kako navodi, pokret "Evropski put "-Basta na izborima kandiduje jasnu i odgovornu politiku koja uključuje poštovanje vladavine prava, borbu protiv kriminala i korupcije, slobodu medija i pravo na slobodno izražavanje mišljenja jer je važna budućnost novih generacija koja upravo zbog nepostojanja istih odlazi iz zemlje.

- Pokret Evropski put -Basta na izborima kandiduje odgovornu i ozbiljnu politiku i zato je ekonomija na prvom mestu. To znači više radnih mesta, položaj radnika unapređen i zaštićen, da od 2025. godine prosečne plate budu 1400 evra, a prosečne penzije 700 evra. To su iznosi koji garantuju normalan život, a ne puko preživljavanje kakvo danas imamo. Pokret se zalaže za besplatno školovanje kao osnovu razvoja naše zemlje, da građani osećaju sigurnost posla, da se mladi i obrazovani vraćaju iz dijaspore u maticu. Poseban akcenat nam je na zdravstvenom sistemu koji je potrebno unaprediti novim i modernim terapijama i da svi građani imaju jednak pristup lečenju - objašnjava Basta.

Što se smanjenja propisanog radnog vremena tiče, Basta kaže da se pokret zalaže da radno vreme bude sedam sati dnevno jer je procenjeno će to doprineti većoj produktivnosti i kvalitetnijem životu svih građana, a neće ugroziti razvoj celokupne privrede.

- Jaka domaća privreda je nešto za šta sam se kao ministar privrede borio, neverovatno je neznanje i neshvatanje važnosti ulaganja u srpske privrednike i domaće kompanije. Nastaviću još više da se borim, jer to je suština našeg ekonomskog razvoja. Za to je, između ostalog, važno imati domaću razvojnu banku, fond, kao i srpsku berzu, takođe i zaštititi sva državna preduzeća koja su kičma razvoja naše privrede uključujući EPS za koji mora da se uvede zabrana prodaje - poručuje Basta.

Posedujemo znanje, stručnost i ljude koji su u stanju da u kratkom vremenskom periodu postignu rezultate koje građani Srbije zaslužuju, kaže Basta.

Bivši ministar privrede osvrnuo se i na temu Kosova jer je rešavanje ovog pitanja jednako važno kao i vladavina prava i uvođenje sankcija Rusiji za učlanjenje naše zemlje u EU.

- Još jednom ponavljam da je neophodna hitna implementacija Ohridskog sporazuma i normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Moramo da se okrenemo saradnji i budućnosti da stvorimo suživot sa Albancima, mir je u zajedničkom interesu - zaključuje Basta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati