Politika

Direktno.rs

28. 07. 2023. 15:39 17

Istraživanje: Opozicija raste, SNS i SPS u padu!

44 odsto građana bi se na sledećim izborima opredelilo za listu oko SNS, koalicija Srbija protiv nasilja dobila bi 41 odsto glasova građana, a nacionalna opozicija (Novi DSS, Zavetnici, Dveri i POKS) dobila bi poverenje deset odsto birača. To pokazuju istraživanja koje je realizovala agencija Stata.

Na pitanje da li podržavaju proteste "Srbija protiv nasilja" 48 odsto ispitanika odgovara potvrdno, a 40 odsto ih ne podržava.

Kada je reč o podršci strankama, Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić imaju podršku 37,8 odsto anketiranih, Stranka slobode i pravde 9,6 odsto, a Socijalistička partija Srbije osam odsto.

Koalicija Zajedno, prema rezultatima istraživanja, ima podršku od šest odsto, a Zdravko Ponoš 4,7 odsto. Zeleno-levi front podržava 3,7 odsto ispitanika, Novi DSS 3,6, Zavetnike 3,1, dok Dveri (2,6 %), Narodna stranka (2,1%), Pokret Evropski put Radeta Baste (1,9%) i ostale partije u ovom trenutku ne bi prešle izborni prag od tri odsto.

Jovanka Vukmirović iz agencije Stata rekla je da je novo istraživanje pokazalo da je za raspisivanje izbora u narednih godinu dana 52 odsto ispitanika, dok se tome protivi 23 odsto njih, a jedna četvrtina o tome nema stav.

Prema njenim rečima, podrška izborima varira u zavisnosti od regiona do regiona, a najveća podrška zabeležena je u Beogradu. Sledi Šumadija sa podrškom od 56 odsto, Vojvodina 50 odsto i na kraju južna i istočna Srbija sa podrškom od 43 odsto.

Za promenu vlasti je 49 odsto ispitanika, a 37 odsto njih je za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa koalicijom oko Srpske napredne stranke ostane na čelu države.

Na pitanje da li imaju poverenja da Vlada i Vučić mogu da očuvaju ekonomsku stabilnost, mir i bezbednost - 48 odsto ispitanika reklo je kako ne veruje da mogu održati ekonomsku stabilnost, a njih 45 odsto da mogu održati mir i bezbednost.

Građani Srbije su, inače, većinski za ulazak u Evropsku uniju. Jer, za tu opciju je 43 odsto ispitanih, 40 procenata njih je protiv, dok 17 odsto građana nema stav.

Da se Srbija ne kreće u dobrom pravcu smatra 48 odsto ispitanika, dok njih 36 veruje da se Srbija kreće u dobrom pravcu.

Ispitanici su kvalitet života u odnosu na pre godinu dana ocenili kao loš (41 odsto), dok njih 40 odsto smatra da nije bilo većih promena, a 16 odsto je reklo da živi bolje.

Kao najveći problem u Srbiji 81 odsto ispitanika ističe rast cena i male plate, njih 53 odsto korupciju i kriminal, a nasilje i bezbednost građana 47 odsto.

Bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji kao najveći problem Srbije vidi 43 odsto ispitanika, loš položaj radnika i nezaposlenost njih 36, a cenzuru i političke pritiske na medije 25 odsto anketiranih.

Za sopstvenu bezbednost i bezbednost svoje porodice zabrinuto je 39 odsto građana, dok njih 40 odsto tvrdi da nije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati