Politika

[ Izvor: Mediji ]

27. 05. 2023. 17:08 25

Statut prekršen, izbor Vučevića NELEGITIMAN

Bivši član i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je da izbor Miloša Vučevića za predsednika te stranke nije legitiman.

Šormaz je agenciji Beta kazao da je prilikom izbora Vučevića prekršen Statut SNS-a.

- Predsednik stranke nema pravo da predlaže svog naslednika. Prema Članu 41. Statuta SNS-a, da bi kandidatura za predsednika bila legitimna, potrebno je da je podrži najmanje 15 opštinskih odbora, i to u pisanoj formi, što se u ovom slučaju nije desilo - istakao je Šormaz.

Naglasio je da će Vučević biti prvi predsednik u istoriji srpskog višestranačja koji nema podršku baze i članstva.

- Nikada na čelu nijedne stranke nije izabrana osoba koju prethodno nije predložilo članstvo kroz mesne, opštinske ili gradske odbore. Miloš Vučević je oktroisani predsednik, i to govori da u SNS-u nema demokratskog odlučivanja. Čak i Putina (Vladimir) za predsednika Jedinstvene Rusije uvek predlaže baza - ocenio je Šormaz.

Dodao je da je izborom Vučevića prekršen i Član 10. Statuta SNS-a, jer javnost nije imala uvid u stavove organa stranke pred izbornu skupštinu.

- Ukoliko bi neko podneo tužbu Upravnom sudu na izbor Vučevića, ta tužba bi sigurno bila usvojena. Nijedan gradski ili opštinski odbor nije nikoga predložio za predsednika SNS-a - kazao je bivši funkcioner naprednjaka.

Šormaz je rekao da prema Statutu SNS-a predsednik nema nadležnost da predlaže svog naslednika.

- Predsednik stranke predstavlja i zastupa stranku, rukovodi radom i ima nadležnost da predloži kandidate za zamenika predsednika stranke, članove predsedništva i druge organe. Načinom na koji je Vučević predložen i izabran za predsednika je onemogućeno drugim članovima da se kandiduju za predsednika stranke - rekao je Šormaz.

Na izbornoj skupštini SNS-a u Kragujevcu, ove subote je na predlog Aleksandra Vučića za predsednika te stranke izabran Miloš Vučević, aktuelni ministar odbrane i vojske Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati