Politika

[ Izvor: Mediji ]

27. 04. 2023. 13:01 49

Šormaz: Vučićeva promena politike vodi u samoizolaciju

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dragan Šormaz izjavio je da bi promena spoljne politike, onako kako je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, vodila Srbiju u samoizolaciju i katastrofu. Šormaz je kazao da je i dosadašnja spoljna politika Srbije bila pogrešna i da zbog toga već dve godine imamo zastoj u evropskim integracijama.

- Juče nam je na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta jasno poručeno da neće biti nastavka evrointegracija dok se u potpunosti ne usaglasimo s bezbednosnom i spoljnom politikom Evropske unije. Ako se sprovede najava predsednika Vučića da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije, to će nas odvesti u samoizolaciju, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog veka - naglasio je Šormaz.

Rekao je da bi Srbija izbegla samoizolaciju, morala bi odmah da uvede sankcije Rusiji i da aplicira za prijem u NATO.

Šormaz je dodao da je nedopustivo bilo to što predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama sinoć nisu glasali za rezoluciju o saradnji UN sa Savetom Evrope.- Naši predstavnici nisu bili u sali kada se na Skupštini UN glasalo o usvajanju rezolucije o saradnji UN i Saveta Evrope. Za tu rezoluciju je glasala čak i Kina, a mi smo se svrstali s Rusijom, Severnom Korejom, Sirijom, Belorusijom, Burkina Fasom i Turkmenistanom. Takve odluke srpske diplomatije su detinjaste i nerazumljive - ocenio je funkcioner SNS-a.

Šormaz ističe da bi Srbija s Prištinom što pre morala da implementira Briselski i Ohridski sporazum i tako otvori put ka članstvu u EU.

- Dužnost političara je da rade u interesu države i naroda. Ako se sprovede Vučićeva najava o promeni spoljne politike, a ja ne mogu da verujem da će da se sprovede, Srbija će biti odvojena od Evrope i SAD. To nije interes građana. Političari moraju da gledaju sadašnjost i budućnost, a samo budala pravi greške koje su pravljene i u prošlosti - ocenio je Šormaz.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak promenu spoljne politike, rekavši da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

- U svojoj spoljnoj politici ćemo voditi računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili obavezani da poštujemo njihov. To će biti ne beznačajne promene u našoj politici, ne tektonske, ali dubinske i suštinske - rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 49

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati