Politika

Direktno.rs

21. 04. 2023. 16:15 3

"Orlić radi na štetu građana Srbije"

- Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, mimo Ustava Republike Srbije, Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika onemogućava opozicijonim poslanicima da podnose predloge zakona i na taj način su najviše oštećeni građani jer na dnevnom redu nema predloga koji bi mogli da znatno poprave kvalitet života u Srbiji - naveo je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

- Predlozi koje podnesemo završavaju u fiokama. Pokret za preokret je još u septembru prošle godine podneo Predlog Zakona o vraćanju dela oduzetih penzija i određivanju minimalne penzije kojim smo predložili da se novac oduzet penzinonerima u periodu 01.11.2014. godine do 31.10.2018.godine vrati u istom broju rata u kojima je i oduziman i da se odredi minimalna penzija u iznosu 70% od minimalne zarade. Predložili smo i pet zakona iz oblasti eksploatacije rudnog blaga, koncesionim naknadama za tu eksploataciju i zaštiti životne sredine. Ni uvršćavanje ovih zakona na dnevni red nije stavljeno na glasanje - kazao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

- Ovim zakonima zabranjuje se rudarenja nebezbednim metodama, a sve do sada poznate metode rudarenja litijuma su nebezbedne. Dakle, protivimo se iskopavanju litijuma u Srbiji. Ali i već tekuće eksploatacije nekih ruda ne realizuje se na ekološki prihvatljiv način i to smo uredili ovim zakonom propisujući, u skladu i "preko" standarda iz evropskih direktiva, stroge ekološke standarde o eksploataciji ruda. Njima smo predložili da se prestane sa rasipništvom i poklanjanjem našeg rudnog blaga jer u ove zakone su ugrađene odredbe kojima bi umesto 3% od eksploatacije rudnog blaga Srbiji ostajalo 50% zarade, pa bi umesto 60 miliona evra Srbija godišnje prihodovala preko milijardu evra. Samo za eksploataciju zlata u rudniku Čukaru Peki kineska kompanija prihodovaće 4,82 milijarde evra i iskopati preko 60 tona zlata. To je pun ovaj skupštinski hol zlata. Srbiji će ostati mrvice od 5% što je kriminalno - istakao je Janko Veselinović.
- Ovo je najveća pljačka Srbije, jer su ti rudnici ranije bili vlasništvo Srbije, a sada je pravo na eksploataciju dobila kineska kompanija, a naknada je ostala ista. Svuda u "normalnom" svetu državi pripada 50% od zarade, a kompaniji koja eksploatiše isto toliko, a samo mi praktično poklanjamo naše rudno bogatstvo. Predložili smo i da značajan deo tih prihoda ostate u tim opštinama u kojima se ruda kopa i u tim mestima, ali i sredstva za povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, prosveti, subvencije poljoprivrednicima i za lečenje dece obolele od raka i retkih bolesti - rekao je Veselinović i zaključio:

- Bilo bi normalno da Zrenjanin, na području kojeg se eksplatiše nafta i gas, ima pijaću vodu. Bilo bi normalno da Bor i Majdanpek imaju rešene sve infrastrukturne probleme jer kod njih ostaju krateri od rudnika. Na žalost predsednik Skupštine kršeći ustav, zakon i skupštinski poslovnik radi na štetu građana - zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati