Politika

Direktno.rs [ Izvor: N1/FoNet ]

07. 04. 2023. 09:53 2

Rama: Srbija se predaje realnosti, ali je daleko od priznanja

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je Kosovo danas nezavisno "i Srbija se predaje toj realnosti koja se ne može promeniti", ali je dodao da je daleko dan kada će Srbija priznati Kosovo.

Kompromisi koje Priština mora da učini, ma koliko oni za njih bili bolni, su „čaj od kamilice“ u odnosu na ono što Beograd mora da prihvati u dijalogu, rekao je Rama za Politički debatni klub (KDP), makedonski portal na albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, posle sastanka u Ohridu vidi se svetlo na kraju tunela kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

- Postoji to svetlo i svaki korak napred je korak ka njemu, a prošli smo vekove i decenije kada je svaki korak napred bio korak u tamu - dodao je Rama, prenosi Sputnjik.

Rama je istakao da je Zajednica srpskih opština dogovor koji je potpisan i da ima posebnu važnost, jer se radi o maksimumu koji Priština može da ponudi Beogradu i srpskoj zajednici na Kosovu.

Upitan šta misli o glasnom protivljenju Aljbina Kurtija osnivanju ZSO, Rama dodaje da je "tranzicija iz poetike opozicije u prozu vlasti bolna".

Prema njegovim rečima, odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji, čak i odnosi Beograda i Prištine.

Danas imamo proces normalizacije odnosa uz pomoć Evropske unije i SAD, koji su dali veoma značajne i zanimljive signale u vezi sa mogućnošću kraja konflikta i početka nove ere, navodi Rama i ukazuje – "Ko je do juče mislio da Aljbin Kurti može sesti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

- Opraštanje nije tako lako, to je proces. Tako da moramo da napravimo mir. A, raditi za mir je mnogo teže… Ima nekih koji kažu da je mir mnogo teži od rata. Ja nisam ratovao, ja više volim mir. Naravno, rat je poslednje sredstvo - rekao je Rama.

On je, govoreći o pritisku na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, rekao da Srbiju zbog toga ne treba pritiskati.

- Srbiji to ne može da uradi ni politički ni tehnički. Srbija je gotova bez ruskog gasa. Ona nije Nemačka koja može da čeka i da u njoj svake druge subote kancelar otvara još jednu platformu za tečni naftni gas, preko kog će nabavljati daleko skuplji gas iz Katara i drugih zemalja - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, interes Zapada i Albanaca je da se Srbija svrsta uz EU i SAD, a ne da se izoluje.

- Šta je naš interes? Da Srbija bude izolovana, da se Srbija pretvori u destruktivnu silu ili da se Srbija integriše sa svim teškoćama, sa svim preprekama, sa svim tim svojim borbama? Kažem da je ovo drugo važnije. Ono što je najvažnije za budućnost naše dece na ovim prostorima, jeste da im prenesemo strast da se ne bore jedni protiv drugih - poručio je Rama.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati