Politika

Direktno.rs

27. 02. 2023. 15:34 0

Izmene zakona o planiranju i izgradnji tiha konfiskacija privatne imovine

- Nacrt Zakona o Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji sadrži pravne norme koje predstavljaju tihu ili faktičku konfiskaciju privatne imovine pod formom "eksproprijacije" jer eksproprijacija da bi ispunila ustavne okvire predviđa da se "vlasniku mora isplatiti naknada koja ne može biti niža od njene tržišne vrednosti" - izjavio je na konferenciji za štampu u Narodnoj skupštini poslanik grupe Ujedinjeni i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović.

- U članu 27. Izmena i dopuna ovog Zakona predviđa se da će se naknada za zemljište u građevinskoj zoni "sve do podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole u cilju privođenja zemljišta nameni", ukoliko je na njemu ranije menjana namena, "naknada za eksproprijaciju određivati kao za poljoprivredno zemljište". To faktički znači sledeće – opština i grad donose plan u kome je određena zona proglašena građevinskom zonom. U otkupu parcele u postupku eksproprijacije zemljišta na tom području građanima se plaća cena poljoprivrednog zemljišta, a ne građevinskog zemljišta - kazao je on, a saopštio Pokret za preokret.To zemljište opština, grad ili republika mogu koristiti za izgradnju objekata u svom vlasništvu, ali ga mogu prodavati tajkunima po nižoj ceni jer su ga bagatelno kupili od građana.

- Primer: Na Starom gradu ili Vračaru gradiće se metro stanica ili na Limanu u Novom Sadu most ili stadion na Surčinu. Vlasnicima zemljišta biće isplaćena cena za poljoprivredno zemljište umesto za građevinsko. Razlika u ceni može biti i petsto ili čak do hiljadu posto. Ovo stvara brojne paradokse. Prvi je da se to zemljište označava kao poljoprivredno samo ako ga vlast otkupljuje u postupku eksproprijacije. Kao da država od vas kupuje zlato i kaže vam: ovo zlato ti sada otkupljujem po ceni železa.- To znači ako je neko imao pet parcela u građevinskoj zoni i opština, grad ili država mu u postupku eksproprijacije otkupe tri za njih će dobiti cenu za poljoprivredno zemljište, a ako ostale dve proda fizičkom ili pravnom licu kroz komercijalni ugovor dobiće cenu za građevinsko zemljište. Ili će na istom području jednom vlasniku država otkupiti zemljište po ceni poljoprivrednog, a njegov komšija će zemljište nekome ko nije država prodati po komercijalnoj ceni. To znači da će vlast u centru Beograda ili Novog Sada neke površine koje su nekada bile poljoprivredne, a možda su 50 ili 100 godina u građevinskoj zoni otkupljivati po ceni poljoprivrednog zemljišta, jer vlasnik nije podneo zahtev za izdavanje građevinske dozvole. A kako bi vlasnik mogao podneti zahtev za građevinsku dozvolu da gradi npr. most, stadion ili metro – istakao je Veselinović,  napominjući da je Preokret podneo Vladi Srbije blagovremeno primedbe na Nacrt i da očekuje reakciju Vlade.

- Drugi problem je što Nacrt Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da će organ nadležan za eksproprijaciju, ukoliko "nema dovoljno elemenata za procenu vrednosti" u toj jedinici lokalne samouprave koristiti podatke iz druge lokalne samouprave ukoliko je ona "već vršila eksproprijaciju zemljišta istih ili sličnih karakteristika". Pošto se u predloženim normama ne navodi da je reč o susednim lokalnim samoupravama, niti bilo koje drugo merilo, moguće je da će se za procenu zemljišta u Subotici ili Novom Sadu uzeti merilo za vrednosti zemljišta iz Kosjerića ili Crne Trave - dodaje.- Treći problem je konverzija prava korišćenja zemljišta, dobijenog kupovinom preduzeća u privatizaciji ili stečaju, bez naknade. To je pljačka javne imovine. Ukidanje instituta naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine pogodovanje tajkunima SNS-a. Tako će Zvonko Gobeljić, koji je kupio IMR, moći da 75.000 m2 proizvodnog prostora i hala pretvori, bez dinara naknade državi, u stambene komplekse i steći ogromnu zaradu. Zbog toga Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji treba hitno poviću iz procedure, odnosno na njemu izvršiti suštinske promene. U suprotnom pozvaćemo građane da mu se suprostave i da zaštite svoju imovinu – istakao je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati