Politika

Direktno.rs

01. 02. 2023. 12:09 10

NS podnela rezoluciju: Odbaciti francusko-nemački predlog

Narodna stranka podnela je ove srede Skupštini Srbije Rezoluciju o principima za pregovore i zaštiti nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji kojom se odbacuje "nemačko-francuski" plan i predviđa da se razgovori o budućem statusu moraju voditi isključivo u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Rezolucija 1244, i "na principima suštinske autonomije u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i garantijama".

- Skupština Srbije odbacuje takozvani nemačko-francuski plan za rešavanje statusa AP KiM budući da on ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije - navodi se u rezoluciji koju je u parlamentu predao šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić.

- Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost AP KiM - navodi se u dokumentu.

U Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji ističe se da Srbija "nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama".

- Razgovori sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini pod pokroviteljstvom Evropske unije (takozvani Briselski dijalog) mogu se voditi samo o tehničkim pitanjima, kao što je to bio slučaj do 2011. godine - navodi se u dokumentu.

- Obavezuje se Vlada Srbije da vodi aktivnu diplomatsku kampanju u cilju sprečavanja članstva takozvanog "Kosova" u Ujedinjenim nacijama, UNESKO-u, kao i u drugim međunarodnim organizacijama - dodaje se u rezoluciji.

Dokumentom Narodne stranke je predviđeno da Skupština Srbije traži od predsednika Republike da se "bez odlaganja pisanim putem obrati predsedniku Ruske Federacije i predsedniku NR Kine sa molbom da te države, kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva takozvanog "Kosova" u Ujedinjenim nacijama".

- Obavezuje se Vlada Srbije da bez odlaganja i u punom kapacitetu nastavi međunarodnu diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja takozvanog "Kosova", te da uspostavi sistem ekonomskih i trgovinskih povlastica za države koje nisu priznale nezavisnost takozvanog "Kosova" ili koje su povukle takvo priznanje - navodi se u rezoluciji.

Skupština u rezoluciji zahteva od Vlade Srbije i predsednika Republike da je redovno, a najmanje jednom u tri meseca, izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnim činiocima, kao i o "sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije".

Poverljivi delovi tih izveštaja biće razmatrani na sednicama parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju na kojima će biti isključena javnost.

- Ova rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe i organizacije i mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom Skupštine Srbije - navodi se u dokumentu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati