Politika

[ Izvor: NIN ]

23. 11. 2022. 19:26 6

MOŽE I BEZ ŠEŠELJA: Nasilje u Skupštini

Standardno posvećena brisanju granice između zakonodavne i izvršne vlasti, SNS se potrudila da imenovanje Bratislava Gašića u Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u Skupštini isprati baš onakvim ponašanjem kakvo ga je proslavilo. Pa i gorim, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Na prošlogodišnjoj svečanoj skupštini SNS, predsednik Srbije je obelodanio da su naprednjaci ti koji su pokazali kako izgleda pristojna Srbija, a onda je u narednih godinu dana verbalno razrađivao tu temu, sve dok nije došao do epohalnog rešenja - stvoriće novi politički blok pod radnim imenom "pristojan i normalan" svet.

Maketu za taj projekat "pristojnog sveta" nedavno smo videli uživo: Bratislav Gašić, jedini naprednjak koji je zbog seksizma zvanično kažnjen od strane partije (dve godine je apstinirao od fotelje) dobio je konačno jednu baš prikladnu - u Кoordinacionom telu za rodnu ravnopravnost; poslanik SNS Dalibor Šćekić je tokom govora poslanice iz DS Tatjane Manojlović jezikom simulirao oralni seks; potpredsednica Skupštine Sandra Božić i kandidatkinja za predsednicu Ženske parlamentarne mreže je koristeći mikrofon predsedavajućeg Skupštine i vreme građana koji su želeli da čuju nešto o rebalansu budžeta izjavila:

- Ne mogu da ne primetim da pojedine poslanice opozicije vrlo rado prolaze kroz redove SNS. Ne znam da li se preporučuju i da li bi da sede u tim redovima ili vrlo često vole samo da prođu tuda.

Veroljub Arsić, naravno još jedan naprednjak, fizički je u skupštinskoj sali onemogućavao prolaz koleginici Ivani Parlić iz NS, dok se "pristojan svet" iz njegove stranke ili pridruživao skeču (bilo je tu i muških zadnjica istrćenih pred poslanicom) ili baš lepo zabavljao.

A kao prilog uz tu "maketu" Vučić je priložio i malo populizma - zatražio je strože kazne za nasilnike prema ženama, ali samo one nasilnike koje ne štiti poslanički ili, preciznije, stranački imunitet. Time je za svoje saborce obezbedio isto što je obezbedio i za sebe kada je 2018. turskom investitoru koji je uložio u proizvodnju odeće u Кraljevu, rekao: "Pa, ti si sve žene uzeo da rade... Pa. zato si ti srećan. Misliš da ćeš... Eeee..."

Umesto da bude osuđen zbog seksističke izjave, on je od tadašnje predsednice Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović nežno pomilovan po glavi - zaključila je da je "šizofreno" optuživati nekog ko donosi posao pre svega ženama koje se "teže zapošljavaju".

Ako bismo to prihvatili kao valjani argument i iskrenu brigu za žene (šta fali malo "eeee", ako će za to biti plaćene), onda se nameće drugo pitanje - zašto nam ni predsednik ni neka nova Zorana Mihajlović nisu upriličili izvinjenje kada je nedavno turska fabrika Berteks Textile u Кragujevcu otpustila sve žene i zatvorila proizvodnju?

Verovatno iz istog razloga iz kog nam ni oni, a ni pi-ar služba SNS, nisu uputili nijedan komentar nakon poslednjih događaja u Skupštini iako su u obavezi ne samo prema građanima već i prema EU (Greko, organizacija za borbu protiv korupcije pri Savetu Evrope je godinama vršila pritisak da se donese kodeks ponašanja narodnih poslanika) - bahati su i može im se.

Pa šta ako u tom dokumentu piše da je "narodni poslanik dužan da ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine", kada predsedavajući ima nekontrolisanu moć: nisam ništa čuo, nisam ništa video, a i da jesam - šta mi možete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati