Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

02. 11. 2022. 18:08 10

Fon Kramon: Bez vladavine prava Srbija ne može u EU

"Možemo da napravimo kompromis u vezi sa određenim standardima pre ulaska u Evropsku uniju (EU), kao što smo uradili sa nekim zemljama koje su imale prelazne aranžmane za određene oblasti, ali kada je reč o vladavini prava, apsolutno toga ne može biti", izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, govoreći o Srbiji.

- To je uslov bez kojeg se nijedna nova država neće pridružiti evropskom klubu, istakla je Fon Kramon za European Western Balkans, ukazujući da "Kosovo i usklađivanje spoljne politike ostaju važne teme", ali ne i jedine u fokusu administracije u Briselu.

- Izveštaj Evropske komisije naglašava domaće reforme i one će i te kako biti u našem fokusu. To će zaista biti ključ za ulazak u EU, a time i vladavinu prava, demokratske i medijske slobode i borbu protiv endemske korupcije - naglasila je ona i dodala:

- Te tri oblasti vidim kao ključne na domaćem planu u kojima je Srbija nazadovala, ili nije imala napredak od kad je na vlasti Srpska napredna stranka.

- Tako da su, naravno, važni su dijalog sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom Unije, ali oni ne mogu zameniti domaće reforme. Građani Srbije bi trebalo da osete šta znače standardi EU u praksi, odnosno u svakodnevnom životu - ukazuje ona.

Fon Kramon je ponovila da je vladavina prava temelj i kičma Evropske unije.

- Iako postoji određeni napredak, uključujući ustavne amandmane o obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa, još imamo u velikoj meri zarobljeno pravosuđe i nazadovanje vladavine prava u mnogim oblastima - istakla je Fon Kramon, pa naglasila:

- Pogledajte kako prolaze strateški važni sporovi - nema sudskog epiloga Savamale, nema valjanog gonjenja u slučaju Jovanjice i Krušika, nema poštovanja presuda međunarodnih sudova, poput onih koji se tiču Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a istovremeno imamo mešanje u procese koji se odnose na organiozvani kriminal.

Fon Kramon je upozorila da je situacija zabrinjavajuća, te je navela da je Srbija u ovoj oblasti ubedljivo najgora na Zapadnom Balkanu.

- Pritisak na nezavisne novinare je ogroman, a mešanje države je sveprisutno. Nema demokratije bez slobode štampe i izražavanja, a EU mora pojačati napore da očuva i podrži slobodne medije u zemlji - zaključila je Fon Kramon.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati