Politika

Direktno.rs

28. 09. 2022. 11:15 3

"Vlast prebacila diplomatski sukob Rusije i Zapada u Beograd"

Zdravko Ponoš, predsednik udruženja Srbija Centar, izjavio je da potpisivanje sporazuma između Rusije i Srbije jeste tehnička stvar u diplomatiji, ali da je ova vlast uspela da sukob između Rusije i Zapada, na diplomatskom planu, dovede u Beograd.

- To je štetno, neodmereno. Potpisivanje je urađeno na mestu, i u vreme, kada nije trebalo da se desi. Napravljena je višestruka šteta. Nas je ruska misija izmanipulisala u UN. Nije ni čudo kada je u našoj delegaciji bio samo jedan profesionalni diplomata. Da je bio iskusni diplomata, skrenuo bi pažnju na političku delikatnost tog gesta - rekao je Ponoš gostujući na TV Euronews Serbia.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je tehnički papir u pitanju "nije bilo razloga da se potpiše u UN, kao i da su usledila poniženja da smo, pod pritiskom, pokazivali njegov sadržaj drugim ambasadama". On je najavu da nećemo priznati rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku okarakterisao kao kontrolu štete usled ovog događaja.

- Koliko sebe poštujete, toliko će vas i drugi poštovati. Ovaj režim ne poštuje ni sebe ni Srbiju. Ovde se ne radi da li smo za Rusiju ili Ameriku, već da li smo za sebe. Njihovi potezi štete našim nacionalnim interesima - ukazao je Ponoš.

Lider Centar Srbija je naveo da se u celom slučaju više ne radi više o našoj poziciji sa Rusijom jer "Rusija nama realno ne može mnogo da pomogne oko Kosova, jer ne može ni sebi da pomogne".

- Ovde se radi o budućnosti ove države i ovog naroda - naveo je Ponoš.

On je podsetio da je na početku zagovarao blagi oblik sankcija ka Rusiji sa kojom bi se obavile diplomatske konsultacije jer "ako smo prijatelji trebalo bi da imaju razumevanje". Ponoš je naveo da na početku sukoba članice EU nisu bile sinhronizovane oko uvođenja sankcija Rusiji, koja je imala razumevanje i za one "koji isporučuju oružje Ukrajini".

- Režim ne namerava da vodi Srbiju put Evrope. Njima neke stvari idu na ruku zašto to ne rade. Jer u Srbiji koja ide put Evrope ne može da se radi ono što se radi. Režim dobija izbore na priči priključenja Srbiji EU, a sve smo dalje - istakao je Ponoš dodajući da je vlast po pitanju Kosova "dala sve, a da nismo dobili ništa zauzvrat".

Ponoš je naveo da je predstojeći popis građana važan što demografije i populacione politike, ali i da se "ne dogodi da imamo više glasača nego građana".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati