Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

22. 09. 2022. 07:35 12

Vučić: Koja je razlika između suvereniteta Srbije i Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u sredu kasno uveče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i tom prilikom je naveo da u aktuelnoj situaciji u svetu niko nikog ne sluša i da ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi brinu samo o svojim interesima, neretko gazeći osnovne principe međunarodnog prava.

- Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve ovo što danas radimo deluje impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni - rekao je Vučić u UN i dodao:

- Ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi brinu samo o svojim interesima, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizcija zasnovana.

On je naveo da za to nije kriv ni generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već su to one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju svojih političkih, ekonomskih i vojnih ciljeva.

Vučić je izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni.

Kao prvi izazov je naveo povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, a kao drugi očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije. Treći je energetska bezbednost, zatim finansijska sigurnost siromašnihi zemalja u razvoju i snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

- Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada… Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN-a i primenom obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - rekao je Vučić.

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije, rekao je Vučić.

"U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije"

Srpski predsednik je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine.

- Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje - izjavio je Vučić i dodao:

- Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam liderima mnogih zemalja - u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet. Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje.

Vučić je naveo da to što je na kraju oružanog sukoba između NATO i Srbije 1999. godine potpisan sporazum čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije 1244, a kojom je potvrđen i garantovan teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo "mnoge zapadne države da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje".

Bez obzira na to što još uvek i sami osećamo posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo, poručio je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da se zalaže za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica UN-a.

Vučić je naveo da Srbije duguje i zahvalnost svim onim članicama Ujedinjenih nacija koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

- Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti - rekao je srpski šef države.

"Bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati"

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, srpski predsednik je rekao da je to "težak proces" koji traje već duže od deset godina, ali da mi ne vidimo alternativu.

- Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu… Region Balkana ne može da podnese još jedan sukob - poručio je Vučić.

Srpski predsednik je naveo i kako Beograd ovaj proces vodi u "kompleksnim okolnostima, u kojima je prisutna prljava kampanja u delu međunarodne javnosti".

- Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Srbije. Naša zemlja je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu - da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve - rekao je Vučić i poručio da će Srbija biti faktor stabilnosti u celom regionu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Objašnjenje

Zoran Živković [28.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Vadite me odavde!