Politika

Direktno.rs

22. 09. 2022. 07:35 12

Vučić: Koja je razlika između suvereniteta Srbije i Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se u sredu kasno uveče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i tom prilikom je naveo da u aktuelnoj situaciji u svetu niko nikog ne sluša i da ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi brinu samo o svojim interesima, neretko gazeći osnovne principe međunarodnog prava.

- Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve ovo što danas radimo deluje impotentno i bledo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni - rekao je Vučić u UN i dodao:

- Ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi brinu samo o svojim interesima, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizcija zasnovana.

On je naveo da za to nije kriv ni generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već su to one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju svojih političkih, ekonomskih i vojnih ciljeva.

Vučić je izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima smo danas suočeni.

Kao prvi izazov je naveo povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, a kao drugi očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, međunarodno priznatih država, članica ove organizacije. Treći je energetska bezbednost, zatim finansijska sigurnost siromašnihi zemalja u razvoju i snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja.

- Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada… Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje UN-a i primenom obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - rekao je Vučić.

Svedoci smo usložnjavanja globalne geopolitičke situacije, rekao je Vučić.

"U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije"

Srpski predsednik je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine.

- Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje - izjavio je Vučić i dodao:

- Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam liderima mnogih zemalja - u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet. Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje.

Vučić je naveo da to što je na kraju oružanog sukoba između NATO i Srbije 1999. godine potpisan sporazum čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije 1244, a kojom je potvrđen i garantovan teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo "mnoge zapadne države da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje".

Bez obzira na to što još uvek i sami osećamo posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo, poručio je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da se zalaže za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica UN-a.

Vučić je naveo da Srbije duguje i zahvalnost svim onim članicama Ujedinjenih nacija koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

- Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti - rekao je srpski šef države.

"Bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati"

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, srpski predsednik je rekao da je to "težak proces" koji traje već duže od deset godina, ali da mi ne vidimo alternativu.

- Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uveren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rešenja, zasnovanog na kompromisu… Region Balkana ne može da podnese još jedan sukob - poručio je Vučić.

Srpski predsednik je naveo i kako Beograd ovaj proces vodi u "kompleksnim okolnostima, u kojima je prisutna prljava kampanja u delu međunarodne javnosti".

- Dovoljno je da vas samo podsetim na citate i navode svetskih medija da će Srbija napasti svoje susede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Srbije. Naša zemlja je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu - da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve - rekao je Vučić i poručio da će Srbija biti faktor stabilnosti u celom regionu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati