Politika

Direktno.rs

22. 09. 2022. 07:26 41

Bar da su ćutali o Atlagićevoj diplomi...

Ućutao se (konačno) i uvek glasni narodni poslanik Marko Atlagić, vedeta režima u vređanju, lažima, vulgarnosti i prostakluku prema kritičarima vlasti. Sakrio se Atlagić iza nekoliko bivših i sadašnjih SNS poslanika koji su skočili da ga brane u neodbranjivom - izboru za predsednika Odbora za obrazovanje parlamenta ove države, uprkos tome što je Atlagićeva stručna biografija upitna, sa sumnjivim i nepostojećim podacima.

Doduše, branila su ga tek dvojica bivših SNS poslanika Luka Kebara i Dejan Kesar i jedan sadašnji Jelena Žarić Kovačević, pokazavši zapravo tešku nestašicu branitelja lika i dela Marka Atlagića, baš kao i nestašicu ponosnih studenata Marka Atlagića za kojima se godinama traga.

I ništa ne bi bilo sporno, jer zakon, na žalost, ne brani da poslanik može biti nevaspitan i nepismen čak i bez osnovnog obrazovanja, ali etika nalaže da baš Odbor za obrazovanje ipak vodi neko neupitnog zvanja, priznate stručne karijere, primeran i dostojan, jer… obrazovanje!

A sve je počelo kada je nakon Atlagićevog izbora 12. septembra reagovao narodni poslanik prof. dr Vladimir Obradović iz Poslaničke grupe "Ujedinjeni" i do detalja izlistao sve sumnjive ili nedostajuće podatke iz Atlagićeve stručne biografije, uveren da je SNS greškom kandidovala Atlagića umesto prof. dr Stojana Radenovića, takođe sa izborne liste SNS, ali čoveka koji je svrstan u 100 najvećih umova sveta u oblasti matematike, ali u Srbiji podređen Atlagiću. Profesor Obradović je tada naveo da nijedan od 150 naučnih radova, koliko Atlagić tvrdi da ih ima, nigde nije vidljiv ni naslovom, niti sadržajem:

- Lista objavljenih radova Marka Atlagića nigde nije dostupna, a referat za izbor u profesorsko zvanje na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici nije dostupan, iako je zakonska obaveza da se ti izveštaji stavljaju na uvid javnosti. Zanimljivo je da je Atlagić doktorirao na Univerzitetu u Prištini 1996, samo godinu dana pošto je iz Hrvatske izbegao u Srbiju i postao Šešeljev radikal, a najzanimljivije je da Atlagić ne postoji ni u jednoj od relevantih naučnih baza kao Web of Science, Google Scholar, ORCID! - naveo je tada Obradović.

I, kako to uvek biva u sličnim situacijama, bolje da su priznali, a ako već nisu, bar da su ćutali. Ali nisu, taman toliko da britki tviteraši podsete kako su Atlagića još 2020. obrukali i akademik SANU i jedan od najcenjenijih srpskih istoričara 20. veka prof. dr Slavko Gavrilović i heraldičar i veksilolog svetskog glasa Dragomir Acović, budući da su funkcioneri SNS Atlagića branili upravo kao "najvećeg eksperta za heraldiku i veksilologiju".

List Danas preneo je da je o Atlagićevoj knjizi objavljenoj na osnovu njegove doktorske disertacije, akademik Gavrilović u Zborniku Matice srpske za istoriju 2000. na čak 15 strana ukazao na Atlagićevo "zapanjujuće neznanje, izmišljanje činjenica i površnost". Gavrilović precizno dokazuje sve Atlagićeve promašaje, kao što su "fiktivno citiranje i lažne reference, što je prekršaj prvog reda u nauci". Čitavu Atlagićevu knjigu i reference u njoj označio je kao "besprimeran primer aljkavosti, površnosti, neodgovornosti i, naravno, neznanja".

Osim nepoznavanja elementarne faktografije o kojoj piše, akademik Gavrilović je bio užasnut, u svom prikazu, ne samo Atlagićevim neznanjem i nepoznavanjem osnovne literature, već i "plitkoumnošću" njegovih zaključaka. Većinu Atlagićevih tvrdnji i zaključaka prof. Gavrilović je okarakterisao kao "neistine", "falsifikate", "neznanje", "netačnosti", "besmislice", "nelogičnosti", i "izmišljotine".

Ovaj, inače, odmereni srpski akademik je svoj prikaz završio netipičnom direktnošću: "Sve u svemu: reč je o jednoj od najslabijih, najnepismenijih, najpovršnijih knjiga iz oblasti srpske istoriografije u XX veku. Ipak, s takvom knjigom Marko Atlagić je došao do doktorata. Nečuveno!".

Da se reakcija ne bi temeljila na samo jednom (koliko god vrednom) izvoru, naveden je i kritički osvrt priznatog heraldičara Dragomira Acovića u Istorijskom časopisu knj. XLV-XLVI (1998-1999).

On o Atlagićevoj knjizi kaže: "U domenu heraldičke teorije i prakse, obim i objektivna težina stručnih grešaka i propusta daleko nadmašuju dozvoljeni, pa i zamislivi, kvantum koji bi bio primeren ili dopustiv za delo ovog sadržaja i ambicija. Poslednja, ali ne i najmanja, mana knjige dr Atlagića je nedopustivo nizak nivo pismenosti! (…) Taj problem se sastoji u odsustvu gotovo svih komponenata pismenosti: gramatike, rečnika i stila!"
Ocenjujući Atlagićevo delo kao prepuno "proizvoljnih tvrdnji" i "nenaučne selekcije podataka", koje karakteriše "opšta aljkavost", Acović njegove domete po nauku u Srbiji određuje kao "tragično".

Na kraju, pravilo je u nauci da se bezvrednim knjigama autora koji su poznatiji po političkim funkcijama nego po akademskim dostignućima ne pridaje tako velika pažnja, posebno ne pažnja vrhunskih naučnih autoriteta kakvi su akademik Slavko Gavrilović u istoriografiji i Dragomir Acović u heraldici, navodi se u prikazu.

- Ove reakcije ostaju kao svedočanstvo ranog otpora trendu koji je danas u uzletu - banalizaciji i obezvređivanju doktorskih teza i političkim zloupotrebama akademskih zvanja u Srbiji. Marko Atlagić je paradigma".

Njihovo reagovanje nije imalo za cilj da pokaže samo bezvrednost rada Marka Atlagića, nego i da upozori na štetu koju objavljivanje takvih radova čini po nauku u Srbiji. Tada nisu uspeli, istina je prošla tiho i Atlagić je napredovao. Možda ovog puta glasnija, uspe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati