Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: N1 ]

19. 08. 2022. 19:44 26

Na čiju inicijativu Vulin ide u Moskvu?

Da se ministar unutrašnjih poslova jedne zemlje susreće sa ministrom spoljnih poslova druge zemlje dosta je neobično, a baš takav neuobičajen susret najavila je Rusija za ponedeljak, kada bi u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo da primi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina. Poseban začin ovom susretu daju i otvorena rusofilija srpskog ministra a još više vrlo složen poltički i geopolitički trenutak.

Ruski ministar spoljnih poslova početkom leta nije mogao da dođe, kako se najavio, u Srbiju – susedi Srbije zatvorili su nebo za Servgeja Lavrova. Kraj je leta a iz Mosvke nova najava – Lavrov će se sastati u Moskvi, ali ne sa kolegom Nikolom Selakovićem, već sa ministrom unutrašnjih poslova. I to je svakako neuobičajeno.

- Sigurno nije uobičajeno od kad je počela ruska invazija na Ukrajinu da se ide na noge ruskom ministru spoljih poslova - kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za N1.

Zapravo, nijedan ministar nijedne zemlje na evropskom kontinentu nije otišao od februara u Moskvu. Invazija Rusije na Ukrajinu daje kontekst poseti, ali nije jedini u ovom trenutku.

- Verovatno je težište razgovora i ove posete na pitanju KiM i na ovom aktuelnom kontekstu i ja bih rekao, učešća stranog faktora u svemu tome, pozicije Srbije i Rusije na neki način i pitanje njihovih odnosa, ali i bebzednosna dimenzija koja postaje više nego aktuelna vezano za KiM. Jače angažovanje američke strane je sigurno povod za određeno angažovanje i ruske strane i u tom svetlu treba gledati i tu posetu i razgovore koji će se voditi - govori diplomata Zoran Milivojević.
Rusija ima pravo veta u Savetu Bezbednosti i do sada ga je upotrebljavala da zaštiti interese Srbije po pitanju Kosova. No u poslednje vreme učestalo kritikuje brisleski dijalog i predlaže da se pitanje vrati u nadležnost UN-a. Istovremeno, presedan Kosova Kremlj koristi i da objasni aneksiju Krima a onda i okupiranje Donbasa.

- Kosovo im je zgodan primer kako ne treba raditi, kako se ne treba ponašati, ali koriste ga za spostvene interese, a mislim da interes Srbije leži u pronalaženjenu održivog i prihvatljivog rešenja, kompromisnog rešenja upravo sa vlastima u Prištini ali i sa albanskim narodom u celini, smatra Grubješić.

Ministar Vulin se u prošlosti često sastajao sa ruskim zvaničnicima iz vojske, policije i službi bezbednosti. Susret sa prvim bezbednjakom Rusije Nikolajem Patruševim prošle godine porodio je optužbe ruskih opozicionara da je Patruševu predao transkirpte prisluškivanja opozicionara dok su bili u Beogradu – tvrdnja koja nije dokazana i koju je Vulin odlučno odbacio. Vulin je, pritom, jedan od otvoreno proruskih političara.

- U svakom slučaju je g. Vulin u političkom smislu pogodna figura za komunikaciju sa ruskom stranom u ovom trenutku, vezano kako za delikatnost situacije tako i za delikatnost tema koje se mogu otvoriti vezano za ovaj susret i za, ja bih rekao, njegovu funkciju. Puno stvari bi nam bilo jasnije kada bi znali na čiju inicijativu dolazi ovaj susret - kaže Zoran Milivojević.

Na neostvarnu posetu Lavrova Beogradu nije se u Evropskoj uniji i SAD gledalo blagonaklono. Sva je prilika da se reakcije na Vulinovu posetu Mosvki neće razlikovati. Interesantnije je međutim, kakvu to poruku Vulin nosi u Moskvu i sa kakvom će se vratiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Ribrending

Zoran Živković [21.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Papuče za dodatno samopouzdanje