Politika

[ Izvor: N1 ]

17. 08. 2022. 16:29 1

"Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja"

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se ove srede u Briselu sa Generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nakon čega su se obratili medijima.

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, navodi N1.

- NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da inteveniše - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Vučićem.

Generalni sekretar NATO je istakao da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu, a da je dijalog pod okriljem EU ptatforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

- Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne - poručio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa generalnim sekretarom NATO razgovarao o onome što se zbivalo na Kosovu i dodao da je Srbiji važna uloga Kfora. On je zahvalio Stoltenbergu što je želeo da sasluša poziciju Srbije.

- Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim normama, i verujem da ćemo naići na razumevanje i Stoltenberga i celog NATO. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja - istakao je predsednik Srbije na konferenciji za medije.

On je kazao da će sutrašnji razgovori u Briselu s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem biti teški.

- Gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ćemo se držati međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, a što se tiče naših bilaterlanih odnosa, ja sam istakao Stoltenbergu da je Srbija vojno neutralna i da se neće opredeljivati u tom blokovskom smislu, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi da izbegne "svaku mogućnost da dođe do eskalacije ili sukoba.

- Mi smo se ponašali odgovorno, nismo izazvali ni provokacije, ni incidente - istakao je Vučić i dodao:

- Ono što je važno za naš narod na Kosovu i Metohiji, mi smo našu poziciju objasnili, predao sam listu upada specijalnih jedinica Prištine na sever koje su morale za to da imaju dozvolu, spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo, naše je da govorimo o svojoj poziciji i učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost - ponovio je još jednom Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati