Politika

[ Izvor: NIN ]

11. 08. 2022. 13:43 3

Najviši dom na niskim granama

Novi predsednik parlamenta Vladimir Orlić najavio je da će Skupština sprovoditi „politiku koja je omogućila da Srbija pobeđuje“, dakle politiku Aleksandra Vučića. To podrazumeva nastavak dominacije izvršne nad zakonodavnom vlašću, na šta je i na konstitutivnoj sednici upozorio Vladeta Janković. Šta onda opoziciji ostaje na raspolaganju da Skupština ne bude samo dekor, već stvarni kontrolor izvršne vlasti.

Univerzitetski profesor u penziji, bivši diplomata i narodni poslanik iz poslaničke grupe Ujedinjeni Vladeta Janković je, kao najstariji u Narodnoj skupštini, s mesta predsedavajućeg prilikom konstituisanja aktuelnog saziva rekao da Srbija deset godina nema poštene izbore, te da je pitanje i da li će Skupština zaista biti najviši organ zakonodavne vlasti i kontrolor izvršne vlasti, kako Ustav nalaže. Reakcije na Jankovićevo obraćanje ni u opoziciji nisu bile jednoglasne, a s druge strane, novi šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov nastupio je u skladu s očekivanjima od poslanika vladajuće većine, nazvavši sporno obraćanje „političkim govorom dostojnim tribine u Malom Mokrom Lugu“.

Da, to je isti onaj Jovanov koji je 2017, recimo, u kampanji za predsedničke izbore Natašu Jeremić, suprugu tadašnjeg kandidata i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, nazvao „šefom narko-kartela“, i koji se prošlog ponedeljka zapitao da li su poslanici koji su Jankovićevo obraćanje pozdravljali aplauzom tog dana uzeli - terapiju. No, zna Jovanov vrlo dobro i šta i kako izgovara, pa se u njegovim rečima može nazreti i taktika koju će poslanici vladajuće koalicije sprovoditi na sednicama novog saziva parlamenta. Tapiju na eventualne zloupotrebe parlamenta i ostatka javne sfere – nezavisno od toga nose li u sebi zrnce ili tonu istine ili ne – izgleda da će imati prvenstveno kadrovi vladajuće koalicije.

Jer, novi šef poslaničke grupe SNS-a je, jasno je svakome ko je pratio partijsko-politički život u Srbiji poslednjih godina, samo jedan od „naprednjačkih jastrebova“ koji su se oglašavali praktično samo kada je trebalo klevetati neistomišljenike i veličati osobu koja sedi preko puta zdanja Narodne skupštine, u zgradi na Andrićevom vencu. I, dok je prethodni, bezmalo jednopartijski saziv parlamenta prevashodno služio za retoričko uvežbavanje novih i razgibavanje starih kadrova SNS-a i pripadajućih im satelita, od Luke Кebare i Marka Atlagića do Nebojše Bakareca i Marijana Rističevića, sada sa svih strana stižu uveravanja da će novi saziv poštovati Poslovnik o radu Narodne skupštine i braniti dostojanstvo institucije.

Budući da je za funkciju predsednika izabran Vladimir Orlić, izverziran u tehničkim aspektima njenog funkcionisanja koliko i u ocrnjivanju protivnika, pitanje je od koga će više zavisiti Ustavom predviđen rad parlamenta: od onih koji ga godinama zlorabe ili od poslanika opozicije, koja je popunila trećinu od ukupno 250 poslaničkih mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati