Politika

Direktno.rs

01. 08. 2022. 11:48 12

Konstituisana Skupština Srbije, poslanici položili zakletvu

U Domu Narodne skupštine konstituisan je novi 13. saziv Narodne Skupštine. Na sednici su verifikovani mandati poslanika, nakon čega su oni položili zakletvu. Sednicom je predsedavao najstariji poslanik ovog saziva Vladeta Janković, koji je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti. Izbor skupštinskih organa uslediće u utorak.

Novi skupštinski saziv čini 250 poslanika sa 12 izbornih lista, a kako je medijima rečeno tokom konsultacija, očekuje se da će biti formirano 15 poslaničkih klubova.

Predsednik parlament je Vladimir Orlić, kojeg je za tu funkciju kandidovala najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Vladeta Janković je, obraćajući se sa mesta predsedavajućeg Skupštinom, rekao da poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin i građanka Srbije ne budu mogli na Dnevniku RTS svakoga dana da vide šta čini i govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti.

- Poštenih izbora ne može i neće biti dokle god bude potkupljivanja, pritisaka, ucena, nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome prećutno bude potvrđivao sud - poruccio je Janković i dobio aplauz dela opozicije na čijoj je listi.

Kako je rekao, bez poštenih izbora bilo koja zemlja u svetu dospela bi kao i Srbija, kako ocenjuje, u takav oblik jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom veliki deo društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava.

- Ovde ne govorim o demokratiji, nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve pravdi, ne govorim o demokratiji koja može biti predmet ličnog opredeljenja nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo", navodi Janković.

Poručio je poslanicima da će dobijeno poverenje opravdati jedino "ako srce naše države bude kucalo pod skupštinskom kupolom a ne sa druge strane".

U novom sazivu sastav skupštine je 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS- JS sa 31 poslanikom. Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslnika. Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi „Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati