Politika

R. Ć.

05. 08. 2022. 14:03 16

Miloš Jovanović za Direktno: Da uredimo zemlju i izborimo se s korupcijom

Na nama je da mi tu znamo ko smo, šta smo, šta su nam glavni nacionalni interesi i da ostanemo verni njima. Ništa više, ništa manje, da jačamo svoju zemlju. A to podrazumeva i da je uredimo i da se izborimo sa korupcijom i da prosto napravimo neki konsenzus u vezi s nekim minimalnim nacionalnim interesima. Što budemo tu saglasniji, bićemo jači i bićemo otporniji na sve ono što nas čeka - istakao je Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije u intervjuu za Direktno.rs

Novi DSS (u okviru koalicije NADA) prvi put od kada ste Vi predsednik ušao je u Skupštinu. Kakva su Vaša očekivanja i koliko će se ova Skupština razlikovati u odnosu na onu od pre 10 godina kada ste bili poslanik?

- Svi poslanici koalicije NADA (ima nas petnaestoro) će se ponašati kao što su to činili do sada. Dakle, krajnje ozbiljno, krajnje državotvorno, krajnje odgovorno i primereno instituciji u koju smo izabrani i u kojoj se nalazimo. I pokušaćemo u zakonodavnoj aktivnosti da doprinesemo što predlozima zakona, što predlozima za izmene i dopune zakona. Računam i na neke sastanke u nekim sferama koji se nama čine važnim i prioritetnim da damo svoj doprinos, a pored toga u ovom političkom delu javne rasprave i parlamentarne rasprave ćemo nastojati da otvorimo te za nas važne debate o evropskom putu Srbije ili takozvanom evropskom putu, o kosovskoj politici ove Vlade i niz raznih pitanja za ovu zemlju i njenu budućnosti.
Zašto je došlo do promene imena u Novi DSS? Neki smatraju da to može da se protumači kao neki diskontinuitet sa starom garniturom stranke, odnosno prekid veze.

- Nije, jednostavniji je razlog. Prosto je ta stranka sve u svojoj istoriji preživela. Bila je opozicija, bila je vlast, pa ponovo opozicija, čak je bila pala i ispod cenzusa, bila vanparlamentarna organizacija, doživela da predsednik stranke (Vojislav Koštunica prim. nov.) dugogodišnji i osnivač stranke napusti i istupi iz članstva. Mislim da nema stranke na političkoj sceni koja ima tako bogato iskustvo kao što je DSS.

Mi smo nedavno obeležili 30 godina i prosto se javila potreba i otvorila se mogućnost istovremeno da se otvori jedno novo poglavlje iste knjige. Dakle, kontinuitet politički je apsolutno tu prisutan, to su ista politička načela, ista politička opredeljenja, ali je došlo do smene generacija, to su mahom novi ljudi, samim tim nove energija i polet i nakon 30 godina to se lepo poklopilo da zatvorimo jedan ciklus gde je stranka preživela manje-više sve i da prvi put nakon 2004. kada smo uspeli da preokrenemo izborni rezultat, eto od tada, pa do 2022, naš izborni rezultat je uvek išao silaznom putanjom...
Sad smo uspeli da tu putanju obrnemo, dakle, bilo je puno razloga da sebi dozvolimo da taj neki novi početak i formalizujemo kroz ime. To je više modifikacija nego promena imena. Demokratska stranka Srbije ostaje Demokratska stranka Srbije, ali dobila je taj prefiks "Nova", dakle Nova Demokratska stranka Srbije ili Novi DSS. Zato što su novi ljudi, zato što je nova generacija, zato što Srbija više nije ista kao pre 30 godina, niti je svet isti kao pre 30 godina. I zato što smo stekli pravo kao generacija, upravo ono što sam rekao, otvorimo novo poglavlje iste knjige. Ništa više, ništa manje. I stekli smo pravo čak i da se osvrnemo kritički, kada treba, na tih 30 godina delovanja naše stranke.

Koliko će se ovaj Novi DSS razlikovati od starog?

- Neće po političkim načelima i opredeljenjima, mi smo tu verni, prosto to je naša ideologija. Možda hoće malo po mentalnom sklopu, možda hoće malo po temperamentu. Ja verujem da hoće i da se to već vidi po nekoj vrsti energije, po nekoj vrsti možda, pa neću reći veće odlučnosti, ali prosto odvažnosti ako treba, bez ikakve kritike onog starog. Naravno to ide možda i uz te mlađe generacije i uz tu smenu generacija, možda će biti i možda će pokazati nadu srpskoj političkoj sceni.

Koji će biti prioriteti koalicije NADA u Skupštini?

- Već imamo nekoliko predloga, što za zakone, što za izmene i dopune zakona, poput zakona o vojnoj neutralnosti, poput izmene zakona o lokalnim izborima. Imamo i tu nešto što se tiče Srpske književne zadruge, postoji zakon za SKZ koji treba malo promeniti i ojačati tu instituciju kulture koja je jedna od najstarijih, uz Maticu srpsku. Imamo niz ideja koje se tiču toga, a onda postoji čitav onaj deo politički gde ćemo naravno kritikovati ono što je loše i zalagati se za otvaranje rasprave i opšte za te ideje koje su naše, od sistema odbrane vraćanja vojnog roka, do nekih drugih stvari.
Dakle, ono što su bile naše ideje do sada i koje smo proklamovali u kampanji i koje nas prate dugi niz godina unazad, to ćemo pokušati da ostvarimo. Ili ako ne možemo da ih ostvarimo, da o njima otvorimo raspravu i na neki način promovišemo za tom skupštinskom govornicom.

Kako komentarišete trenutnu situaciju u svetu i poziciju Srbije u njoj?

- Kao jako komplikovanu, pričamo o situaciji u svetu, komplikovana je situacija, nestabilna, ja mislim sa tendencijom daljeg meteža. Tu pritom ne mislim samo na Ukrajinu. Mislim da se radi o jednoj ozbiljnoj promeni težišta moći u međunarodnim odnosima. To već traje neko vreme i trajaće neko vreme u budućnosti, a takve promene kada težište sa jedno pola prelazi na drugi, sada više na Aziju sa onog Starog kontinenta i angloameričkog sveta, uvek nosi neku vrstu nestabilnosti, meteža...

Tako da, kažem nezavisno od ove ukrajinske epizode koja je možda samo simptom i pokazatelj, pojavni oblik, te izmene težišta moći, mislim da nas čeka onako prilično trusno vreme. Kad kažem trusno mislim da se svet pretvara u prilično trusno područje i da će biti tu raznih potresa. Na nama je da mi tu znamo ko smo, šta smo, šta su nam glavni nacionalni interesi i da ostanemo verni njima. Ništa više, ništa manje, da jačamo svoju zemlju. A to podrazumeva i da je uredimo i da se izborimo sa korupcijom i da prosto napravimo neki konsenzus u vezi s nekim minimalnim nacionalnim interesima. Što budemo tu saglasniji, bićemo jači i bićemo otporniji na sve ono što nas čeka. To je i politika i međunarodni odnosi, a bogami i klimatske promene koje će biti u narednih 15, 20, 50 godina, prilično će ostaviti posledica po ono što su međunarodni odnosi i svakodnevni život svih nas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati