Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

28. 06. 2022. 11:18 0

"Da li je u potvrđivanju rezervi litijuma i bora bilo korupcije?"

Pokret za preokret je uputio zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Potpredsednici Vlade Srbije i Ministarstarstvu rudarstva i energetike sa zahtevom da se da odgovor kako je Rešenjem od 29.12.2020. godine, utvrdilo i overilo bilansne reserve ruda litijuma i bora u ležištu "Jadar" kod Loznice, Donji jadarski horizont, sa stanjem na dan 31.07.2020.godine kada u Pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi čvrstih mineralnih sirovina i vođenja evidencije o njima litijuma i bora u tom Pravlnilu nema. Kada dobijemo odgovor donećemo odluku o eventualnom podnošenju krivične prijave jer je, na bazi sadašnjih podataka, bilo ozbiljnog kršenja zakona sa mogućim ozbiljnim posledicama za ekonomiju i zaštitu životne sredine - ističe se u saopštenju Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

U zahtevu se traži da Ministarsto da informaciju na osnovu kojih članova Pravilnika su određeni posebni kriterijumi za rude litijum i bor, u ležištu "JADAR" kod Loznice, Donji jadarski horizont, potrebne za izradu i overu Elaborata o rezervama ležišta "JADAR" kada te rude nisu regulisane Pravilnikom, a to je osnov za određivanje stepena dozvoljene ekstploatacije, određivanja kojoj grupi rudnog tela pripadaju overene reserve litijuma i bora i određivanja mreže maksimalnog rastojanja istražnih radova (bušotine i rudarski radovi) kao i za određivanje odgovarajuće metode oprobavanja i optimalne gustine uzimanja proba.U članu 2. Pravilnika ("Sl. list SFRJ", br. 53/79), prepoznato je oko 60 vrsta čvrstih ruda u Republici Srbiji, ali taj Pravilnik ne poznaje litijum i bor. Za prepoznate rude obavezna je izrada i overa Elaborata o rezervama, ako investitor želi da pristupi njihvoj eksploataciji.
Od člana 4. do člana 30, istog Pravilnika, za sve prepoznate čvrste rude određeni su zajednički kriterijumi za njihovo utvrđivanje i razvrstavanje u kategorije i klase, da bi investitor mogao da pristupi izradi Elaborata o rezervama.

Od člana 31. do člana 203, istog Pravilnika, za svaku od prepoznatih 60 ruda, definisani su posebni uslovi koje je neophodno ispuniti, da bi moglo da se pristupi izradi Elaborata o rezervama. U ova 183 člana, ne postoji član koji određuje posebne uslove za litijum i bor, da bi se pristupilo izradi Elaborata o rezervama za Jadar.

Iako ne postoje definisani posebni uslovi, Rio Tinto je uradio Elaborat o rezervama litijuma i bora za Jadar, koji je overen od strane Ministarstva rudarstva i energetike.
Postavlja se pitanje, na osnovu čega je Ministarstvo rudarstva i energetike odredilo posebne uslove za litijum i bor, kada ih Pravilnik nije prepozno, a ti uslovi su presudni za sve elemente istraživanja i iskopavanja ruda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

KolumnaDijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Postavite ljuljašku i zabava može da počne