Politika

Direktno.rs

28. 06. 2022. 11:18 0

"Da li je u potvrđivanju rezervi litijuma i bora bilo korupcije?"

Pokret za preokret je uputio zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Potpredsednici Vlade Srbije i Ministarstarstvu rudarstva i energetike sa zahtevom da se da odgovor kako je Rešenjem od 29.12.2020. godine, utvrdilo i overilo bilansne reserve ruda litijuma i bora u ležištu "Jadar" kod Loznice, Donji jadarski horizont, sa stanjem na dan 31.07.2020.godine kada u Pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi čvrstih mineralnih sirovina i vođenja evidencije o njima litijuma i bora u tom Pravlnilu nema. Kada dobijemo odgovor donećemo odluku o eventualnom podnošenju krivične prijave jer je, na bazi sadašnjih podataka, bilo ozbiljnog kršenja zakona sa mogućim ozbiljnim posledicama za ekonomiju i zaštitu životne sredine - ističe se u saopštenju Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

U zahtevu se traži da Ministarsto da informaciju na osnovu kojih članova Pravilnika su određeni posebni kriterijumi za rude litijum i bor, u ležištu "JADAR" kod Loznice, Donji jadarski horizont, potrebne za izradu i overu Elaborata o rezervama ležišta "JADAR" kada te rude nisu regulisane Pravilnikom, a to je osnov za određivanje stepena dozvoljene ekstploatacije, određivanja kojoj grupi rudnog tela pripadaju overene reserve litijuma i bora i određivanja mreže maksimalnog rastojanja istražnih radova (bušotine i rudarski radovi) kao i za određivanje odgovarajuće metode oprobavanja i optimalne gustine uzimanja proba.U članu 2. Pravilnika ("Sl. list SFRJ", br. 53/79), prepoznato je oko 60 vrsta čvrstih ruda u Republici Srbiji, ali taj Pravilnik ne poznaje litijum i bor. Za prepoznate rude obavezna je izrada i overa Elaborata o rezervama, ako investitor želi da pristupi njihvoj eksploataciji.
Od člana 4. do člana 30, istog Pravilnika, za sve prepoznate čvrste rude određeni su zajednički kriterijumi za njihovo utvrđivanje i razvrstavanje u kategorije i klase, da bi investitor mogao da pristupi izradi Elaborata o rezervama.

Od člana 31. do člana 203, istog Pravilnika, za svaku od prepoznatih 60 ruda, definisani su posebni uslovi koje je neophodno ispuniti, da bi moglo da se pristupi izradi Elaborata o rezervama. U ova 183 člana, ne postoji član koji određuje posebne uslove za litijum i bor, da bi se pristupilo izradi Elaborata o rezervama za Jadar.

Iako ne postoje definisani posebni uslovi, Rio Tinto je uradio Elaborat o rezervama litijuma i bora za Jadar, koji je overen od strane Ministarstva rudarstva i energetike.
Postavlja se pitanje, na osnovu čega je Ministarstvo rudarstva i energetike odredilo posebne uslove za litijum i bor, kada ih Pravilnik nije prepozno, a ti uslovi su presudni za sve elemente istraživanja i iskopavanja ruda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati