Politika

[ Izvor: Euractiv ]

25. 06. 2022. 17:09 19

"Razgovori sa liderima regiona u Briselu potpuni neuspeh"

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je u intervju za Euractiv da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Ovaj samit za Zapadni Balkan je bio potpuni neuspeh. Moram da priznam da sam strašno razočarana - naglasila je Fon Kramon.

Podsetila je da je samu sebe ova Evropska komisija nazvala „geopolitičkom“, a šest lidera otputovali su u Brisel i nisu dobili ništa.

- Ni Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata, što je još gore, Severna Makedonija i Albanija nisu dobile otvaranje pristupnih pregovora. Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine. Ovo je zaista katastrofalan singal. Samo je jedna osoba srećna je zbog ove situacije, a ona sedi u Kremlju - rekla je fon Kramon za Euractiv.
Na pitanje da li se propustila prilika da se Srbiji tokom samita poruči da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji, Fon Kramon je izjavila da time nije iznenađena jer niko pred Srbiju nije stavio pravi argument.

- Pravi argument bi trebalo da bude: ako se ne uskladite sa spoljnom politikom, onda ćemo vam suspendovati sredstva. Ali takav argument nisam čula da je neko izgovorio - rekla je Viola fon Kramon dodajući da je tokom nedavne posete Beogradu od civilnog društva saznala da postoji bojazan da ukoliko bi vlast uvela sankcije, da bi EU odustala od demokratskih principa u Srbiji – slobode medija, partijskog pluralizma…

Govoreći o Otvorenom Balkanu, ona je izjavila da je to inicijativa koja nije zasnovana na principima, standardima i kriterijumima EU, dodajući da bi ukoliko se ona nastavi to moglo potkopati proces pristupanja Evropskoj uniji.

Komentarišući odluku da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za članstvo, Fon Kramon je to ocenila kao "jeftinu odluku".
- EU ne košta ništa da im se da status kandidata u geopolitički veoma napetoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici, kao što smo to videli od Turske, ili Zapadnog Balkana. Status kandidata je nešto najmanje što su lideri EU mogli da uradi, bez ikakvih finansijskih obaveza - izjavila je Fon Kramon dodajući da je ipak dobro imati jedinstvo unutar EU oko Ukrajine u trenutku dok se vodi "strašan rat".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati