Politika

Direktno.rs

21. 06. 2022. 15:07 3

Tražimo okončanje izbornog procesa i prevremene lokalne izbore na proleće

Tražimo hitno okončanje izbornog procesa kako bi on zadržao minimum kredibiliteta. Izbori traju već dva i po meseca. Za to vreme nemamo najvažnije institucije, narodnu skupštinu, kao zakonodavni organ i Vladu kao izvršni organ vlasti. U Indiji su poslednji parlamentarni izbori 2019. godine, po rednom rasporedu, trajali od 11. aprila do 19 maja, dakle 39 dana. I na njima je glasalo preko 900 miliona glasača, odnosno 12% svetske populacije - istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret na konferenciji za štampu ispred Skupštine Srbije, održane povodom druge godišnjice od održavanja izbora koje je veći deo opozicije bojkotovao.

- Kod nas ima 6,5 miliona glasača, a izbori traju već 39 dana i još im se ne nazire kraj. I sve to u vreme najveće krize posle Drugog svetskog rata, dok, kako pričaju predstavnici režima, odnosno izveštavaju njihovi mediji. "Srbija krvari", "na pragu je Treći svetski rat…" Oko nas su rat, nestašice, ogroman porast cena, socijalne tenzije, a I epidemija još nije okončana. Na proleće je nužno održati pored beogradskih i pokrajinske i lokalne izbore, jer postojeće lokalne vlasti nemaju legitimitet - dodao je on.
- Zašto režim opstruira formiranje institucija? Da da bi se zadržao status kvo, da bi Srbija ostala daleko od Evropske unije i njenih vrednosti, da bi jedan uzak krug ljudi vladao zemljom ili da bi radnici iza naših leđa postavili ove ploče na parking ispred Skupštine Srbije? Sigurno da ne čekaju ploče, ali nije teško da se da odgovor da im prija vladavina bez ograničenja i Srbija daleko od demokratskih društava - istakao je Veselinović.

- Nije moguće da su samo u Velikom Trnovcu izbori bili neregularni. Jesu li bili regularni na stotinama mesta za koje je opozicija podnela primedbe? I Upravni sud se baš sada probudio iz zimskog sna i počeo da radi po zakonu? Neće biti! Gde su biračka mesta na kojima su razbijane glave i na kojima su se kupovali glasovi. Ako nemamo institucije, a nemamo, mi nismo država već teritorija. Obzirom da je prošlo dve godine od nelegitimnih izbora, tražimo prevremene lokalne izbore na proleće i to čitavoj zemlji. Naravno i pokrajinske. Da li su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Vranje i ostali gradovi i opštine manje važni od Beograda. Nama u Pokretu za preokret nisu - zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati