Politika

[ Izvor: Mediji ]

09. 06. 2022. 11:39 2

Tehnička vlada izgovor za nerad i neispunjavanje obaveza

Transparentnost Srbija saopštila je da ministarstva od februara nisu organizovala javnu raspravu ni o jednom nacrtu zakona, iako već postoje značajna kašnjenja u ispunjavanju obaveza iz strateških dokumenata, uključujući Akcioni plan za Poglavlje 23 i Medijsku strategiju.

TS je u saopštenju navela i da se "tehnička vlada" može zato smatrati "samo kao izgovor za nerad i neispunjavanje obaveza", naročito, kako je navedeno, kada je reč o u strateškim aktima planiranim zakonodavnim aktivnostima.

Dodaje se da zakonska ograničenja postoje samo kada je reč o upućivanju predloga zakona u skupštinsku proceduru, te ukazuje da ni na koji način nije zabranjeno da ministarstva pripremaju nacrte zakona i da u vezi sa njima organizuju javne rasprave.

Prema podacima sa Vladinog portala eKonsultacije, od dana raspisivanja izbora - 15. februara, do 8. juna na javnu raspravu nije bio iznet nijedan nacrt zakona, prenela je TS.

Tokom prethodna četiri meseca javna rasprava je započeta o nekoliko planskih dokumenata - nacrtu Strategije za mlade, Akcionom planu za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i predlogu Akcionog plana za sprovođenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, navela je TS.

Javna rasprava počela je, kako su dodali, i o jednom dokumentu druge vrste, Odluci o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene.

"Poređenja radi, tokom 2021. je na ovom Vladinom portalu, kao i na prethodno korišćenom (http://javnerasprave.euprava.gov.rs/zavr%C5%A1ene-javne-rasprave) bila oglašena javna rasprava o ukupno 28 nacrta zakona i planskih dokumenata", navela je TS.

Ocenili su da je to "jedan od značajnih pokazatelja" da će neophodne reforme u Srbiji u prvoj polovini 2022, ali verovatno i u njenom nastavku kasniti.

Kako smatraju, kašnjenja će biti ne samo što usled ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu kasni konstituisanje Skupštine Srbije i izbor nove Vlade, već i jer aktuelna administracija nije pripremila i iznela na javnu raspravu nacrte o kojima bi buduća vlada i skupština mogli da se izjasne.

Naveli su da su u planskim dokumentima već dugo predviđene izmene Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama i izmene Krivičnog zakonika, a u Medijskoj strategiji donošenje i izmena nekoliko zakona, između ostalih, i Zakona o javnim nabavkama u vezi sa medijskim uslugama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati