Politika

[ Izvor: Vreme ]

28. 05. 2022. 17:07 40

Tako je govorio Dačić: Ko je za sankcije Rusiji, taj je protiv Srbije

Kada je Socijalistička partija Srbije pod izbornim sloganom "Dačić premijer" osvojila preko 11. odsto glasova na parlamentarnim izborima 3. aprila, svi su bili iznenađeni, a ponajviše tabor Srpske napredne stranke, i to neprijatno, koja je ostvarila osetno slabije rezultate nego na prethodnim izborima. Naprednjaci su bili ljuti na SPS i Ivicu Dačića. Zamerali su mu/im da je na konto rusofilije i protivljenja uvođenja sankcija Rusiji pokupio deo njihovih glasača.

Sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić prelama da li da se prikloniti Istoku ili Zapadu (najradije bi ostao neopredeljen), tj. da li da Srbija uvede sankcije Rusiji, ostaje otvoreno pitanje političke budućnosti Ivice Dačića, odnosno da li će za njega biti mesta u novoj Vladi.

Poruke Socijalista tokom predizborne kampanje se nisu mnogo razlikovale od poruka Naprednjaka, sem u jednoj stvari – Dačićevom konstantnom, eksplicitnom protivljenju uvođenja sankcija Rusiji. Srbija će se rukovoditi "svojim nacionalnim interesima, a oni podrazumevaju da se neće uvoditi sankcije Rusiji", bio je jasan Dačić od samog početka kampanje, uz obrazloženje da je "licemjerje neprihvatljivo i nedopustivo za Srbiju", te da "onaj ko traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije".

Dačić je neumorno ponavljao da bi Srbija uvođenjem sankcija Rusiji “naudila sama sebi” i objašnjavao da ne očekuje da nova Vlada to uradi, između ostalog i zbog toga što će u njenom radu “učestvovati i Socijalisti na čijem je čelu”. “Mi se protivim sankcijama, to je i naša državna politika svih proteklih osam godina od kada Zapad primjenjuje sankcije protiv Rusije”, rekao je lider Socijalista tri dana pred izbore.

Socijalisti izdajnici

Ovakva kampanja izazvala je glasan revolt dela naprednjačkih glasila i partijskih vođa. Među prvima se oglasila premijerka Ana Brnabić koja je zamerila Socijalistima da su “neodgovornom proruskom politikom išli da uzimaju glasove SNS-a na izborima”, što je ocenila kao "izdaju tima".

Negodovanje je izrazio i naprednjački advokat za specijalne namene Vladimir Đukanović koji je ispričao da je Ivica Dačić došao na završni izborni skup SNS-a u sportskom centru na Banjici i "pričao o majci Rusiji". "To je toliko neodgovorno. I šta vi sada tu da kažete, dođete da iskoristite naš skup za svoju promociju", poentirao je Đukanović.

Nakon izbora Dačićev je utihnuo. Oglasio se samo jednom i to u debati sa Nenadom Čankom, kada je ocenio da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje "hamletosvkih" razmera, "biti ili ne biti", uz opasku da treba biti “racionalan”, ali i da Srbija “treba da gleda svoje interese”.

Tom prilikom ni u jednom trenutku eksplicitno nije pominjao neuvođenje sankcija, već se držao priče o ruskom protivljenju pristupanja Kosova međunarodnim institucijama, pa je i osudio kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Odnos SPS-a, i ne samo SPS-a, prema sankcijama Rusiji nije samo političko već i poslovno pitanje pojedinaca iz vrha stranke. Sergej Lavrov će, ako kao što su najavili neki srpski mediji bude posetio Beograd 7. juna, svakako Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću saopštiti šta mogu da očekuju ako uvedu sankcije Rusiji i tako se u novom svetskom sukobu opredele za Zapad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati