Politika

Direktno.rs

16. 05. 2022. 12:12 1

"Bez parlamenta i Vlade vođenje države nelegalno"

"Nužno je hitno konstituisati Skupštinu Srbije i formirati Vladu jer ovaj višemesečni vakum razgrađuje parlamentarizam i utemeljuje samovlašće. Nije jasno kako to da se zemlja, po tvrđenjama Aleksandra Vučića, nalazi pred prekretnicom, da je neizvesno da li će biti hrane ili energenata, a institucije su u zimskom snu. Ustavna ovlašćenja predsednika su veoma ograničena i njegovo sadašnje delovanje izlazi iz ustavnih okvira. Postojeća Vlada, formirana nakon bojkota izbora od strane opozicije, nema ni legalitet, ni legitimitet", ističe Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

- Kroz istoriju su se ovakve suspenzije Ustava kod nas javno objavljivale. Kada je Aleksandar Karađorđević 6.januara 1929. godine raspustio Narodnu skupštinu i zabranio rad svih političkih stranaka i sindikata i uveo cenzuru štampe uradio je to javno i "transparentno", za razliku od sadašnjeg stanja. Prošlo je gotovo mesec i po dana od održavanja parlamentarnih izbora, a još uvek nisu proglašeni ni konačni rezultati.

- To pokazuje dve stvari. Prva je da režim manipuliše izbornim procesom i da odlaganjem konačnih rezultata pokazuje da izbori nisu tako važni i da država može da funkcioniše bez legalnih institucija, sa apsolutnom vlašću jednog čoveka. Drugi razlog je u činjenici da Aleksandar Vučić ne želi da opozicija učestvuje u političkom životu i da se odluke donose kroz diskusije u institucijama. Na taj način faktički je suspendovan parlamentarizam jer na svake dve godine imamo politički vakum od po šest meseci, a ako tome dodamo predizborni period jasno je da je kod nas prisutan "sezonski" model parlamentarizma - ističe Veselinović.


- Posebno zabrinjava medijski mrak koji je sličan cenzuri medija u Rusiji jer građani ne mogu da čuju pravu istinu, niti stav opozicije. Zabrinjava i to što predstavnike Evropske unije izgleda sada još manje interesuju izborni uslovi i medijske slobode i njihove aktivnosti usmerene na razgovore sa Aleksandrom Vučićem o spoljnoj politici, koji je u zemlji suspendovao podelu vlasti - zaključuje Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati