Politika

[ Izvor: RTS ]

09. 05. 2022. 14:41 8

Žofre: Nema prečice za EU, novi kandidati moraju da se prilagode

Šef delegacije Evropske unije Emanul Žofre istakao je povodom Dana Evrope da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu uključujući i Srbiju. Ističe da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode, da je to vrlo jasan proces i da u njemu nema prečice za druge države.

U Evropi se obeležava dvostruki praznik, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945. i Dan Evrope, kada je 1950. godine prihvaćena Šumanova deklaracija o osnivanju Evropske zajednica za ugalj i čelik, preteče današnje evropske konstrukcije.

Emanul Žofre je naveo za RTS da danas slavimo Dan Evrope i da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma, uključujući i Srbiju.

Podsetio je da su, kada je Robert Šuman objavio Deklaraciju, pre 72 godine, očevi osnivači imali na umu horor Drugog svetskog rata i da je njihova ideja bila da se ne smeju ponoviti te greške, da se Evropa udruži, kako bi se ujedinili.

- Dakle osnovna ideja je bila da udruže suverenitet kako bi rat bio nezamisliv i nemoguć. Dakle oni su udružili ugalj i čelik, to su bila dva osnovna elementa za vojevanje u to vreme i odatle smo izgradili Uniju od 27 zemalja članica - rekao je Žofre.

Istakao je da je EU obezbedila svojim građanima prosperitet i mir, među zemljama članicama slobodu, demokratiju. To su, ističe, sjajna dostignuća na kontinentu koji je toliko uništen ratovima.

Rusija je, kaže, vratila rat na kontinent, a potrebna nam je, kako je naglasio snažna Evropska unija kako bi zaštitila svoje građane i kontinent.

Ima li prečice za ulazak u EU

Ističe da je prvi važan element da se EU razvija i da ona mora da odgovara na izazove koji dolaze. Reagovali su na zdravstvenu krizu, na kovid i na ekonomsku krizu.

Naglašava i da su sto milijardi evra dali državama članicama za oporavak ekonomija, a imali su i promene u vidu životne sredine.

Na pitanje ima li prečice ka punopravnom članstvu u Uniji, posebno na zahtev Ukrajine da postane članica, Žiofre ističe da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode.

- EU je ostala jedna privlačna destinacija, Ukrjina i Moldavija su se prijavile jer vide EU kao destinaciju, kao odredište gde će njihovi građani biti zaštićeni, biti slobodni i moći će da uživaju u demokratiji. Ali, to je proces koji je vrlo jasan i mi nemamo prečice - zaključio je Žofre.

Ukazao je i da je Srbija dosta napredovala u tom procesu, zato što je ona sve to i pokrenula pre mnogo godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati