Politika

Direktno.rs

25. 01. 2022. 05:57 49

Ponoš? Gospodin, odmeren, disciplinovan...

Sve više javnih ličnosti izražava podršku kandidaturi Zdravka Ponoša za predsednika Srbije i smatra da bi, imajući u vidu njegove lične i profesionalne kvalitete bio dobro rešenje na mestu šefa države. S druge strane, apeluje se na opozicione prvake da sačuvaju jedinstvo koalicije, jer samo tako se uspešno može suprotstaviti režimu Aleksandra Vučića.

GO Stranke slobode i pravde, predložio je u subotu Zdravka Ponoša za kandidata za predsednika Srbije na izborima koji će se održati 3. aprila. Kandidatura generala Ponoša naišla je na pozitivan prijem u opozicionom delu javnosti, koja ga vidi kao odlično rešenje u odnosu na aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića. 

Naravno, na prvi pomen imena kandidata koji bi izašao na crtu naprednjačkom lideru, mediji pod kontrolom režima su krenuli u kampanju blaćenja i satanizacije Ponoša, koji je već prepoznat kao ozbiljna pretnja Vučiću, budući da ima bogatu profesionalnu biografiju, za razliku od Vučića.

Do sada su Ponoševu kandidaturu podržali Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat Sloga, kao i pojedine javne ličnosti poput reditelja Srđana Dragojevića i scenariste i pisca Žarka Jokanovića.

Za nekadašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, nema sumnje da je Ponoš dobar kandidat, ali i naglašava da je zadatak opozicije da na izbore izvede što više birača.

- Čovek je sa ličnim i profesionalnim referencama koje su nesporne. Ja sam već rekao da mislim da ta priča o kandidaturama može da bude vrlo kontroverzna i kontraproduktivna. Glavna stvar nije u tome da li opozicione stranke smeju ili mogu imati jednog ili više kandidata, čak i tako dobrog kao što je Ponoš. Njihov glavni zadatak je, zapravo, da na izbore izvedu što više birača. Budući da aktuelni predsednik ima limit u pogledu broja glasova, veliki odziv doveo bi do drugog kruga. A u drugom krugu bi sve bilo moguće, a pobeda opozicije gotovo izvesna - smatra šabić i dodaje:

- Nije stvar u tome da li će biti jedan ili više kandidata opozicije, a to, svakako, ne bi smeo da bude razlog za međusobne svađe, optuživanja. Ono što je važno je da opozicija vodi računa da se međusobno ne pljuje, ne napada, ne potcenjuje i da gradi zajednički centar kontrole. Imali smo više situacija koje su nam pokazale da je kontrola izbora odlučujuća. Dakle, velika izlaznost i dobra kontrola daju opoziciji onaj rezultat koji želi.

Akademik Dušan Teodorović ističe bogato vojničko i diplomatsko iskustvo Ponoša, što je danas retko na političkoj sceni.

- Mislim da je Zdravko Ponoš izuzetan kandidat. Ja sam ga kao pojedinac podržao. U godinama kojim jeste on je u odličnoj kondiciji, jer je to naporna funkcija za koju je potrebna kondicija. Ima veliko iskustvo i u vojsci i u diplomatiji, što je retko danas. Stigao je do pozicije načelnika Generalštaba, što je najviša moguća vojnička funkcija, bio je pomoćnik ministra inostranih poslova. Živeo je nekoliko godina što u Evropi, što u SAD, usavršavajući se i obavljajući različite dužnosti. Govori jezike i upoznat je sa problemima vojske, pristupanja EU, odnosa sa NATO paktom, problemima bezbednosti, diplomatije, međunarodnih odnosa - naglašava Teodorović.

On kaže da ga poznaje, pre svega, kao vrlo odmerenog i pristojnog čoveka.

- Nama je bitno da naučimo građane Srbije da je predsednik Srbije naš izabrani službenik koji poštuje Ustav Srbije i ponaša se u skladu sa odredbama Ustava. To mislim da je bitno i što mislim da bi Ponoš mogao da donese - zaključuje Teodorović.

I profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, Čedomir Čupić, ističe da je Zdravko Ponoš čovek od visokog integriteta, koji se profesionalno dokazao i koji je, između ostalog, pokazao i neke vrline kada je u pitanju politički život, da poštuje dva moćna instituta - ostavka i smena. 

- Odmeren je i disciplinovan čovek, sa bogatom vojničkom karijerom. Ima, pored toga, i političko, međunarodno iskustvo. Kandidat koji, nesporno, može da konkuriše za predsednika Republike. Druga je strana šta su uradili koalicioni partneri. Smatram da koalicioni partneri treba da postignu visoku saglasnost oko toga ko će biti kandidat. Što se mene tiče, ja bih rado sugerisao da se Ponoš prihvati od strane svih koalicionih partnera i mislim da bi to bio dobar predlog - kaže Čupić i zaključuje:

- Predlog za kandidata ne sme biti kamen spoticanja između koalicionih partnera i nešto što bi rasturilo već postignutu vrstu saglasnosti da će ići zajedno na izbore, da će imati zajedničkog kandidata za predsednika i gradonačelnika i nosioca lista. Tu saglasnost opozicija treba da postigne, pogotovo opozicija koja ima težinu.

Profesorka na Biološkom fakultetu i članica Skupštine slobodne Srbije, dr Biljana Stojković, smatra da je Ponoš dobar kandidat, ali da je zabrinjava način na koji je izložena njegova kandidatura.

- Stav Skupštine slobodne Srbije je da je Zdravko Ponoš dobar kandidat i da je već dugo u opticaju kao ime. Ono što nas zabrinjava jeste način na koji je izložena njegova kandidatura, s obzirom da je dogovor bio malo dugačiji, a mi smo prisustvovali tom dogovoru, a to je da se prvo sagledaju istraživanja, a onda da se ceo Savez o tome izjasni. Dakle, način na koji je to izašlo u javnost nas duboko zabrinjava, jer govori o neslaganju koje ne bi trebalo da postoji u ovom Savezu, posebno ne dva meseca pred izbore - smatra Stojković i dodaje:

- Ponoš može biti dobar kandidat s obzirom na njegovo obrazovanje, na svoju ličnost. Zaista nije loš kandidat, ali mogli smo da zamislimo i neke vanstranačke ličnosti, jer ovo može biti uzrok trvenja među samim strankama, ali videćemo kako će se stvari dalje odvijati. Ja se nadam najboljem, da će se naći kompromis i da će Savez nastaviti da jača svoje međusobne veze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 49

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati