Politika

Direktno.rs

24. 01. 2022. 11:52 3

"Rast cene prehrane preko 30 odsto uništio kućne budžete"

Cene proizvođača proizvoda u poljoprivredi i ribarstvu u novembru 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 30,5 odsto. Ovo su najnovijiji zvanični podaci Zavoda za statistiku Srbije. To je značajno uticalo na kućne budžete građana Srbije jer je samo povrće poskupelo za 55,4 odsto. Ono čini značajan deo potrošačke korpe građana Srbije, jer sve manji broj ima mogućnosti da kupi meso, piše u saopštenju Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

Slični procenti rasta su i za meso i mesne prerađevine, ali i za ulje i neke druge proizvode nužne za život. I cena goriva, uz 60 odsto učešća akciza i poreza značajno je osiromašila građane u ovom periodu. Ako se zna da su plate i penzije u tom periodu rasle pet puta manje jasno je da je siromaštvo najvećeg broja građana Srbije dosegao donju granicu.


Imajući u vidu da je medijalna zarada u Srbiji, ona koju prima najveći broj građana, oko 50.000 dinara, a da je potrošačka korpa preko 80.000 dinara jasno je da najveći broj porodica u Srbiji teško sastavljaju kraj sa krajem i da se zbog toga se sve veći broj radno sposobnog stanovništva odlučuje za odlazak iz Srbije.

Pokret za preokret ukazuje na dramatičnost zbog rasta cena i realnog pada kupovne moći, koja se odnosi na najširi sloj stanovništva. Ovakvo stanje režim medijski zamagljuje i prikriva od građana. Umesto brige o standardu građana režim sve aktivnosti usmerava na popravljanje rejtinga, uglavnom medijskim spinovima i skretanjem pažnje sa tema koje su od životne važnosti za stanovništvo u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati