Politika

Direktno.rs

20. 01. 2022. 12:43 0

DS: Tražimo javni sastanak REM-a zbog cenzure medija

"Nakon što su i strani mediji počeli sve češće da ukazuju na to da se u Srbiji testiraju novi oblici cenzure medija, Demokratska stranka traži javni sastanak Saveta REM-a povodom ovih nalaza. Tražimo da sednicu prenosi RTS, kao Javni medijski servis, a da se prenos omogući i drugim zainteresovanim emiterima", navodi se u saopštenju Demokratske stranke, koje prenosimo u celosti.

"Njujork tajms, na primer, podseća na to da se sa Mađarskom i Poljskom, Srbija svrstava u red zemalja koje koriste izrazito efikasna sredstva za manipulaciju javnog mnjenja i za sužavanje pristupa kritičkim glasovima.

U člancima stranih medija i pojedim izveštajima internacionalnih organizacija civilnog društva, podseća se na rezultate monitoringa nezavisne posmatračke grupe BIRODI. U informativnim programima na televizijama u Srbiji, Aleksandru Vučiću je u tromesečnom periodu, od septembra do kraja novembra, dato više od 44 sati prostora, od čega je 87 odsto bilo pozitivno.

Opozicija je, a o tome ovih dana piše i Die Presse, dobila samo tri sata, od čega je čak 83 odsto negativnih sadržaja. Direktor Birodija, Zoran Gavrilović za Njujork tajms je to opisao kao "veliki sociološki eksperiment".

Ovi rezulati pokazuju da se krši član 51. Ustava Srbije, član 47 Zakona o elektronskim medijima, član 15. Zakona o javnom informisanju, odnosno član 7. Zakona o javnim medijskim servisima.

Zbog svih negativnih tendencija u elektronskim medijima, pre svega mislimo na televizije sa nacionalnom pokrivenošću, i sistemskog kršenja više zakona, insistiramo na sednici Saveta REM-a koja će biti otvorena za javnost i na kojoj bi učešće bilo omogućeno i predstavnicima dva reprezentativna novinarska udruženja (UNS-a i NUNS-a), kao i medijskih eksperata koje predlože pomenuta udruženja. Podsećamo da je to Statutom Saveta REM-a (čl. 33 i 34.) predviđeno.

Neophodno je da se sagledaju svi modaliteti neprimerenog uticaja na javno mnjenje, i to urgentno, jer slede vrlo važni izbori u Srbiji, koji mogu presudno uticati na budućnost ove zemlje i njenih građana", zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati