Politika

[ Izvor: Vijesti ]

07. 12. 2021. 11:05 37

Vučić preko Grenela nudi Dodikovu glavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobiste Ričarda Grenela da pomogne politički pad srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Kako Vijesti saznaju, Grenel se 1. decembra sastao u Tramp hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dugogodišnji bliski saradnik Vučića.

Grenel, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine, je prema saznanjima Vijesti na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos. Ni oni, niti Grenel nisu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi tog susreta.

Grenel je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proleće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokrata je nedavno uputila pismo američkom predsedniku Džou Bajdenu u kojem je žestoko kritikovala predsednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtevali su čak i razmatranje sankcija.

O vezama Grenela i Vučića su već ranije pisali mediji u Srbiji, a preneta je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenelove usluge, što je iz Vlade Srbije neubedljivo demantovano. U medijima su se pojavljivali izveštaji da je Grenel bio na večeri sa Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafajet u Beogradu.

Bez obzira što Demokrate imaju većinu, uticaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma, pa izvor Vijesti navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje "drži" Grenela kao lobistu.

Cvijanović je u novembru putovala u SAD i imala sastanke sa ljudima iz Kongresa i američke administracije, ali nije bilo zvaničnih informacija o temama sastanka.

Vijesti saznaju i da se Vučić na Dodika "požalio" i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom poslednjeg susreta u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati