Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 11. 2021. 16:37 14

Đilas poslanicima EP: Stali ste na stranu autokrate Vučića

Poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn danas bi trebalo da se sastanu sa predstavnicima stranaka vlasti i opozicije kako bi ispratili primenu dogovora koji je zaključen po završetku međustranačkog dijaloga. Na sastanku neće prisustvovati Stranka slobode i pravde, a njen lider Dragan Đilas u razgovoru za Nova.rs objašnjava da nisu pozvani zbog ranije iznetog stava - da razgovor sa evroparlamentarcima nema smisla.

Dijalog vlasti i opozicije okončan je u drugoj polovini septembra, usvajanjem sporazuma od 16 tačaka. Pokrovitelji dijaloga, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, nakon razgovora su istakli da su zadovoljni postignutim dogovorom, međutim njihov optimizam nisu delili svi učesnici pregovora. Među njima je i Stranka slobode i pravde, čiji su predstavnici pre okončanja, napustili dijalog proglasivši ga neuspešnim.

To je jedan od razloga, zbog čega, prema tvrdnjama Đilasa, ne prisustvuju današnjem sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom.

- Nismo pozvani na sastanak o sprovođenju Sporazuma za koji su sve relevantne opozicione stranke, ali i nevladine organizacije koje se bave izborima, rekle da ne doprinosi poboljšanju izbornih uslova. Stranka slobode i pravde je u zvaničnom pismu obavestila predstavnika Evropskog parlamenta šta mislimo o svemu što su uradili i koliku štetu su naneli demokratiji u Srbiji - rekao je on.

U pismu koje je SSP uputio posrednicima EP u međustranačkom dijalogu, Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Knutu Flekenštajnu i Eduardu Kukanu, navodi se da su za neuspeh dijaloga krivi upravo predstavnici Evropskog parlamenta, jer su, kako se navodi, napustili evropske vrednosti i stali na stranu nedemokratskog i autoritarnog režima Aleksandra Vučića.

Iz SSP su poručili da Nacrt dokumenta o izbornim uslovima, koji su predložili ljudi iz EP, odgovara isključivo vladajućim partijama, te da suštinski nije doneo nikakve promene.

- Uzimajući u obzir vaš odnos i način na koji se ophodite prema ljudima koji se bore za ideju Srbije u EU i vašu nedvosmislenu i nesumnjivu podršku Vučićevom režimu, ljubazno vas molimo da se suzdržite od daljeg slanja bilo kakvih dokumenata vezanih za međustranački dijalog koji ste vodili. Na našu otvorenu i iskreno izraženu spremnost za saradnju i povratak demokratije u Srbiju, odgovorili ste predlogom sporazuma koji ste napravili sa predstavnicima režima iz redova SNS i SPS i koji ne sadrži ništa drugo do kozmetičke pormene. Time ste bukvalno "udari šamar" svima nama koji radimo 30 godina kako bismo Srbiju uveli u EU i ubedili naš narod da je Evropska unija naš najveći prijatelj i oslonac, naš stub i naša budućnost - navodi se u pismu upućeni poslanicima EP, uz zaključak da je svaka dalja diskusija na ovu temu besmislena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati