Politika

Direktno.rs

29. 10. 2021. 22:21 13

RASKOL U SPS Trivan: Dačić i ja smo na suprotnim stranama

Da u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) postoje ozbiljne sumnje, najblaže rečeno, u korisnost i valjanost koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS), i to u velikom delu članstva, svedoči i današnja izjava visokog funkcionera te partije, Gorana Trivana, da SPS treba da donese odluku po tom pitanju korisnu za sebe i da treba dobiti više na značaju kao koalicioni partner.

Trivan kaže da SPS još nije donela odluku da li će na izbore naredne godine ići u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

- Glavni odbor donosi tu odluku, mi potpuno otvoreno pričamo. SPS treba da zauzme stav koji je koristan za nas. SPS mora da dobije više značaja, da li ići na zajedničku listu su neka od ključnih pitanja. Mi smo nezadovoljni sopstvenim – imamo jednu stranku koja ima najveću moć, mi smo prvi sledeći - rekao je Trivan i dodao da nema loše odnose sa liderom partije Ivicom Dačićem, samo da su oni, kako je naveo, hronično bili takvi da su bili na suprotnim stranama.

Trivan je takvu svoju tvrdnju potkrepio rečima da su Dačić i on različito gledali na koaliciju sa Demokratskom strankom 2008. godine.

- Bili smo na suprotnim stranama i 2008. godine – Dačić je želeo koaliciju sa Demokratskom strankom, a ja sa radikalima. Mislim da je mogla biti bolja odluka nego što je bila, ovo je taktička razlika, nije strateška - kazao je bivši ministar za ekologiju i član Predsedništva SPS.

Ovo nije prvi put da Trivan kritikuje politiku Ivice Dačića, koji SPS gura u čelični zagrljaj SNS, dovodeći u pitanje identitet i opstanak partije. Trivan je, izgleda, postao glas svih nezadovoljnika u SPS, koji smatraju da stranka mora imati svog kandidata na predsedničkim izborima, što je nekada bio princip i samog Dačića. To se odnosi, takođe, i na samostalnu listu na parlamentarnim izborima.

Zbog toga se Trivan našao na udaru provučićevskih tabloida i naprednjačkih jastrebova, koji su ga optužili da je odgovoran za postavljanje minihidroelektrana širom Srbije, kao i za zagađenje vazduha u Beogradu. Naravno, Dačić se tim povodom nije oglašavao i pustio je svog stranačkog kolegu i saborca niz vodu, koji je u Vladi ubrzo zamenjen Irenom Vujović. Trivan je tim povodom za medije rekao kako Dačić nikada u životu nije nikog zaštitio.

- Moramo voditi računa o opstanku sopstvene partije, jer podaci govore da mi klizimo naniže i da svaki pogrešan potez ostavlja traga na naše tradiconalne birače - upozorio je Trivan, dodavši kako je SPS na granici scenarija o kome pišu mediji, a to je da zajedno sa naprednjacima napravi zajednički enititet, što je, prema Trivanovom mišljenju put ka gašenju SPS.

- Moraće o tome da se vodi računa, jer niko u SPS nema ambiciju da naša partija prestane da postoji - napomenuo je.

A da je proces gubljenja identiteta SPS već uveliko u toku, ali i kakav odnos SNS gaji prema socijalistima, svedoče i događaji sa nedavno održanih izbora za Savete mesnih zajednica u Vrbasu, gde su prema iskazima lokalnih funkcionera SPS, naprednjaci koristili usluge opasnih momaka u crnim džipovima bez tablica, koji su pod pretnjama izvodili građane na glasanje. 

A da SPS za SNS ne veže ništa sem Dačićeve patološke želje da bude na vlasti, govori i situacija u mnogim drugim lokalnim sredinama, Surdulica je najekstremniji primer, gde socijalisti nemaju ništa lepo da kažu za svoje koalicione partnere, ali su primorani da ih trpe, kako bi Dačić i klika oko njega uživala u državnim privilegijama.

Koliko je ovaj Trivanov istup jak da pokrene veća gibanja nezadovoljnih u SPS, pokazaće buduće vreme. Podsetimo, Toma Fila, narodni poslanik SPS, uviđajući ovakav trend, ponudio je opoziciji da zajedno sruše Vučića.

- Izađite na izbore u aprilu i srušite ga. Mi, socijalisti, ćemo imati oko 11, 12 odsto, koliko imamo uvek. Bićemo i u Vladi sa vama ako treba - rekao je Toma Fila, gostujući na TV N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati