Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

20. 10. 2021. 14:11 3

Izveštaj EK: Ni u jednom poglavlju Srbija nije spremnija

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2021, kao i u prethodnim godinama, ocenio je nivo pripremljenosti Srbije za članstvo u 33 pregovaračkih poglavlja, koji su od prošle godine grupisani u šest klastera. Ni u jednom poglavlju nivo pripremljenosti Srbije nije dobio višu ocenu nego prethodne godine.

Za nivo pripremljenosti izveštaj koristi sledeću skalu: rana faza, izvestan nivo pripremljenosti, umerena pripremljenost, dobar nivo pripremljenosti i napredan nivo.

Tako Srbija i 2021. godina ima “izvestan nivo pripremljenosti” u pet poglavlja, “umerenu pripremljenost” u najvećem broju poglavlja – njih 22; dok “dobar nivo pripremljenosti” ima u šest poglavlja. Ni u jednom poglavlju Srbija nema najnižu ocenu – rana faza, ali ni najvišu – napredni nivo.

Svako poglavlje je dobilo istu ocenu kao i 2020. godine, što znači da ni u jednom od njih Srbija nije dosegla viši nivo pripremljenosti, piše EWB.

Kada je reč o poglavljima kod kojih je ocena još niska, odnosno pokazuje “izvestan nivo pripremljenosti”, u izveštaju iz 2021. to su Poglavlja vezana za vladavinu prava – 23 i 24, zatim Poglavlje 11: Poljoprivreda i ruralni razvoj, Poglavlje 27: Životna sredina i Poglavlje 33: Finansijske i budžetske provizije.

Poglavlja u kojima Srbija ima ocenu “dobar nivo pripremljenosti” su Poglavlje 6: Pravo privrednih društava, Poglavlje 7: Pravo intelektualne svojine, Poglavlje 14: Transport; Poglavlje 25: Nauka i istraživanje; Poglavlje 26: Obrazovanje i kultura i Poglavlje 29: Carinska unija.

Prošle godine “dobar napredak” u sedam poglavlja, ove godine u četiri

Osim opšteg stanja pripremljenosti, izveštaj Evropske komisije ocenjuje i napredak za svako poglavlje u izveštajnom periodu. I za ove ocene koristi se skala: nazadovanje, bez napretka, ograničen napredak, izvestan napredak, dobar napredak i vrlo dobar napredak.

Kada se ove ocene numerički izraze, Srbija za 2021. dobija prosečnu ocenu 2,8 na skali od 1 do 5. To je najniža prosečna ocena koju je Srbija dobila u izveštajima od 2015. godine do danas. Prethodne, 2020. godine, ona je iznosila 3,02; 2019. ocena je bila 2,95 dok je 2018. bila najpribližnija trenutnom proseku: 2,82.

U prethodnih godinu dana, koje pokriva ovaj izveštaj, Srbija je postigla dobar napredak u četiri poglavlja –  Poglavlje 6: Pravo privrednih društava, Poglavlje 15: Energija, Pogljavlje 16: Oporezivanje i Poglavlje 32: Finansijska kontrola.

To je manje u odnosu na izveštaj iz 2020, kada je dobar napredak zabeležen u sedam poglavlja.

Osim toga, ove godine zabeleženo je odsustvo napretka u tri poglavlja – Poglavlje 4: Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 9: Finansijske usluge i Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zaštita zdravlja.

Prethodne, 2020. godine, odsustvo napretka nije zabeleženo ni u jednom poglavlju u celosti, već samo u elementima Poglavlja 23, što čini ovogodišnji izveštaj lošiji kada je reč o učinku Srbije.

Jednu od razlika između prošle i ove godine predstavlja činjenica da je izveštaj iz 2020. pokrivao nekoliko meseci duži period u odnosu na izveštaj iz 2021, tokom kojeg je potencijalno bilo više vremena za napredak u reformama.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati